L’Ajuntament analitza el risc geològic de l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca

L’Ajuntament analitza el risc geològic de l’entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca

Muntanya i entorn de l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca

  • S’ha dotat l’espai d’un sistema d’extinció contra incendis amb un cabal de més de 30 metres cúbics

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha realitzat un estudi en què s’analitza l’estabilitat del vessant sud-est del PEIN Mare de Déu de la Roca. L’objectiu és determinar quins són els riscos de despreniments de blocs i quines possibles accions s’haurien de dur a terme.  La presentació de l’estudi va tenir lloc el passat dissabte 8 d’abril, en una jornada en què també es va donar a conèixer el nou sistema d’extinció d’incendis de l’Ermita.

La muntanya que alberga l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca està formada per blocs de pedra, que presenten discontinuïtats i fissures. Aquestes característiques afavoreixen l’aparició de fenòmens d’inestabilitat que poden provocar problemes a les vies d’accés així com a les pròpies infraestructures existents.

L’any 2006 es va fer un primer estudi global de tota la muntanya i es van realitzar un seguit d’actuacions. 10 anys després s’ha volgut repetir l’estudi centrant-se en la vessant sud-est per tal de conèixer quina ha estat l’evolució de les roques i anticipar-se a possibles despreniments.

L’estudi que ara s’ha presentat determina quins d’aquests blocs tenen probabilitat de desprendre’s, segons si les fissures estan plenes o buides, els graus d’inclinació de les roques i els altres elements de l’entorn com els arbres.

A partir d’aquí s’han definit 10 zones on s’especifica el nivell de risc i el possible recorregut de les roques en cas de caure i els problemes que aquest fet podria ocasionar. A més s’han detallat algunes de les possibles actuacions a dur a terme, com poden ser sanejament de les zones inestables, estabilització amb estructures o panells informatius.

La cartelleria és una de les primeres accions que ja s’han posat en marxa. Properament es preveu seguir amb altres de les recomanacions de l’estudi per tal d’anticipar-se als possibles riscos presentats. En aquest sentit l’Ajuntament ha destinat en principi 20.000€ del pressupost del 2017 per realitzar aquestes intervencions a la muntanya.

Nou equip d’extinció d’incendis

Nou equip d’extinció d’incendis

D’altra banda i aprofitant la jornada es va donar a conèixer el nou equip d’extinció d’incendis de què disposa l’Ermita. S’ha instal·lat una motobomba a l’antiga cisterna que recull i aprofita l’aigua de pluja, de manera que en cas de necessitat, només caldrà connectar les mànegues i el sistema ja podrà llançar aigua.

De moment es disposa de 30 metres cúbics d’aigua, que equival a 7 camions de bombers. A través d’aquest equip, en cas de produir-se un incendi a les immediacions del paratge es podria frenar de forma immediata el desenvolupament de les flames.

Comparteix aquest article