Certificat digital

Què hem de saber sobre la signatura electrònica?

La signatura electrònica és l’equivalent electrònic de la signatura manuscrita, i conté les teves dades identificatives en un certificat digital, que pots utilitzar per identificar-te instantàniament en webs que incloguin aquest mètode d’accés, com les seus electròniques de la majoria d’administracions públiques.

Quines són les funcions principals de la signatura electrònica?

  • Identificar-te com a signant
  • Permet saber que el contingut del document és l’original i que no s’ha modificat posteriorment
  • No repudi (es pot demostrar qui ho ha signat)

Què és un certificat digital i per a què el pots necessitar?

Un certificat digital, emès per una autoritat de certificació, et permet realitzar tràmits en línia amb plenes garanties jurídiques. A més d’identificar-te, amb alguns certificats pots signar els documents electrònics amb la mateixa validesa legal que la signatura manuscrita. A diferència d’altres mètodes d’identificació, com el codi d’usuari i la contrasenya, amb un certificat digital pots signar documents electrònics amb validesa legal.

Gràcies al teu certificat digital, pots realitzar els teus tràmits sense haver de desplaçar-te i sense esperes innecessàries, com per exemple, signar documents electrònics i formularis web, signar correus electrònics o identificar-te davant l’Administració. Per tant, és possible garantir la teva identitat en una transacció electrònica.

El certificat digital l’emet una autoritat de certificació que identifica la persona (física o jurídica) i certifica que una signatura electrònica es correspon amb una persona o entitat concreta.

Com pots aconseguir el teu certificat digital de manera presencial?

  • DNIe

La tramitació del DNIe la pots realitzar a la Policia Nacional, sol·licitant cita prèvia. Quan s’emet un nou DNI ja es troba incorporada la signatura electrònica. Si no recordes el PIN que et van comunicar, et pots adreçar a l’oficina de la Policia Nacional de Reus (c. Antoni Gaudí, 9) i, sense cita prèvia, t’ajudaran a activar la signatura digital.

  • idCAT
    • Dirigint-te a les OMAC de Mont-roig o Miami Platja, on treballen com a Entitats de Registre idCAT. Et sol·licitaran un certificat idCAT de programari que podràs descarregar en qualsevol dispositiu.
    • Dirigint-te a les oficines de BASE Diputació de Tarragona de Mont-roig o Miami Platja on també et podràn sol·licitar l’idCAT de programari.
    • Si tens dubtes sobre com descarregar el teu certificat digital pots posar-te en contacte amb OAC360º i t’ajudaran.
  • HISENDA

A les oficines d’Hisenda et poden tramitar la petició de certificat electrònic de persona física o jurídica. Pots aconseguir un certificat digital de la Fabrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT), presencialment o en línia.