Adif confirma la inversió per transformar l’antic traçat ferroviari en una via verda

Adif confirma la inversió per transformar l’antic traçat ferroviari en una via verda

  • Antic pas de la via del tren a Miami Platja, actualment en procés de desmantellament.

    La inversió de 5’8 milions d’euros serà en un tram de 19 quilòmetres que va des de l’Hospitalet de l’Infant fins a Cambrils passant pel terme municipal de Mont-roig del Camp

  • El projecte integrarà el traçat en desús a l’entorn urbà i tindrà ús compartit per a vianants i ciclistes. A més, s’adaptarà l’àmbit de les antigues estacions com a zones de descans

Adif Alta Velocitat (Adif AV) convertirà en una via verda (via cívica) l’antic traçat de la línia ferroviària al terme de Mont-roig del Camp, concretament en el tram que va de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant fins a Cambrils, amb una inversió de 5,8 milions d’euros. Així ho ha anunciat avui en una nota de premsa el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible del govern de l’Estat.

L’actuació, que constitueix la primera fase de la integració de l’antiga línia al pas pels nuclis urbans d’aquest tram de 19,3 km, adaptarà els 5 m d’amplada de la plataforma ferroviària com a via cívica d’ús compartit per a vianants i ciclistes.

Així mateix, s’executaran creus transversals, tant per als vianants com a viaris, per eliminar o atenuar l’efecte-barrera de la infraestructura en desús, anivellant les rasants de vials interceptats. A més, s’han d’adequar les dimensions d’alguns passos inferiors. Altres actuacions comprendran la modificació o eliminació d’alguns passos superiors i l’adaptació dels entorns de les antigues estacions com a zones de descans, amb la instal·lació de mobiliari urbà i senyalització. Així mateix, es netejaran i condicionaran les obres de drenatge transversal. L’obra ha estat adjudicada a l’empresa ACSA, Obras e Infraestructuras.

Aquesta primera fase es complementarà amb una segona, les obres de la qual ja estan licitades per més de 2 milions d’euros, per completar la integració de l’antic traçat ferroviari entre Vandellòs, L’Hospitalet de l’Infant i Salou. En aquesta actuació, es realitzaran treballs de caràcter urbà i ambiental en un tram de 8 km entre la Riera de l’Alforja (Cambrils) i la nova estació de Salou-Port Aventura.

També es farà la prospecció d’espècies protegides a la zona costanera, la restauració d’hàbitats d’interès, la plantació específica d’espècies de ribera i l’eliminació de canyissars.

Així mateix, es posaran en valor elements ferroviaris i es dissenyaran sistemes de micromobilitat al traçat sobre el qual la Generalitat, segons el que s’ha acordat amb Adif, ha projectat aprofitar parcialment l’antiga plataforma per connectar les poblacions costaneres mitjançant un tramvia.

Desmantellament de l’antiga via

Adif AV ha culminat les operacions de retirada de les instal·lacions ferroviàries de l’antic traçat que va de l’Hospitalet fins a Cambrils passant per Mont-roig del Camp: el llevant d’elements de la superestructura ferroviària (carril i travesses) a 33 km, la retirada de 70.000 m3 de balast i les demolicions d’altres elements.

Finançament Europeu

Aquestes actuacions compten amb finançament europeu a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.

Comparteix aquest article