El Mas Miró obre portes

El Mas Miró obre portes

  • La inauguració es celebra aquest 20 d’abril coincidint amb la celebració del 125è aniversari del naixement de Joan Miró. Aquest vespre es farà festa inaugural amb la ciutadania de Mont-roig
  • Juntament amb la recuperació del Mas on Miró va decidir que seria artista, es posa en marxa la nova ruta “El paisatge emocional de Miró”

Fran Morancho, president de la Fundació Mas Miró, juntament amb Elena Juncosa, directora de la Fundació Mas Miró i Joan Punyet, net de Joan Miró i patró de la Fundació Mas Miró han fet els parlaments institucionals d’inauguració

El Mas Miró de Mont-roig del Camp ha obert les seves portes, aquest divendres 20 d’abril, coincidint amb el dia que es compleixen 125 anys del naixement de Joan Miró. Es tracta de l’acte més important que s’organitza per commemorar aquesta efemèride i que, alhora, suposa el tancament del triangle que uneix l’univers mironià, Barcelona, Palma de Mallorca i Mont-roig del Camp.

El mateix Joan Miró va explicar “Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig”. Per això, Mont-roig, com a font d’inspiració, i el Mas Miró, com a espai íntim i de treball, són paisatges essencials per poder reinterpretar el treball de l’artista i que podran ser visitats per primera vegada.

De la mateixa manera que Joan Miró afirmava necessitar “un punt de partida, encara que només sigui un gra de pols o un raig que brilla”, la Fundació Mas Miró planteja aquesta inauguració, en una data tan especial, com el punt de partida d’un projecte que dóna sentit a tota una obra i que encara haurà de créixer.

La inauguració

El Mas Miró acull durant tot el divendres 20 d’abril, un programa d’actes pensat per celebrar l’obertura al públic de l’espai i per posar en valor el paisatge on Miró va decidir dedicar-se plenament a la pintura.

Aquest matí ha tingut lloc l’acte institucional d’inauguració amb la presència dels patrons de les 3 fundacions que porten el seu nom: la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp, la Fundació Joan Miró de Barcelona, i la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca. així com diversos representants polítics i col·laboradors propers.

L’acte ha comptat amb els parlaments de Joan Punyet, net de Joan Miró, Fran Morancho, president de la Fundació Mas Miró i Elena Juncosa, directora de la Fundació Mas Miró. Després dels parlaments inagurals els assistents han pogut fer també una visita lliure als diversos espais que s’han rehabilitat.

A la tarda hi haurà portes obertes amb visites guiades pensades exclusivament per als veïns i veïnes del municipi. L’altra activitat important de la jornada tindrà lloc al vespre, amb la festa inaugural del Mas Miró. Es tracta d’un acte de caire més festiu que l’institucional del matí i on s’han previst diverses accions, com la projecció d’un mapping a la façana del mas, música en directe i visites lliures als espais visitables. Aquest acte comptarà amb la participació dels principals agents socials, econòmics i culturals del municipi.

 

La rehabilitació

Abans de l’inici de les obres de rehabilitació, pràcticament tot es conservava tal com ho va deixar el pintor el 1976, l’últim any que va estar al Mas Miró: la masia, el taller, la capella, la bassa on es banyaven i que encara conserva el safareig per rentar la roba, l’antic pou, el galliner o el corral.

Els treballs de reforma han estat acurats per mantenir-lo fidel a l’època en què Miró hi estiuejava. En aquesta primera fase s’han reparat els exteriors, s’ha transformat l’antic corral en l’espai de benvinguda als visitants, amb la recepció i una sala polivalent per fer-hi activitats, a l’antic galliner s’hi han ubicat els lavabos, s’ha adequat el taller i s’han recuperat les terres amb cultiu ecològic.

De fet, Miró deia que s’ha d’escoltar el crit de la terra, per això, també és una part important del projecte l’adequació de tota la finca del mas. En aquest sentit, els camps que envolten el Mas Miró acullen una plantació de productes ecològics cultivats per una empresa local. Als terrenys de la finca s’ha intentat representar la diversitat natural que ha tingut el mas al llarg de la seva evolució: garrofers, oliveres, horta i ametllers.
configuren el paisatge de Mas Miró.

Tot i que la recuperació de l’interior de la casa principal, la part més privada de la finca, està programada per a una segona fase, en aquesta primera fase es podran visitar alguns d’aquests espais: el menjador, el celler, la gran sala, el primer taller, l’habitació del jove Miró i el dormitori principal.

El taller, com el va deixar l’estiu del 1976

Aquest és l’espai més important del Mas Miró, que ja es podrà visitar en aquesta fase i permetrà admirar l’estudi tal qual el va deixar Miró la última vegada que hi va treballar, el setembre del 1976. Es tracta d’un edifici independent on Joan Miró es dedicava a la creació i al treball de la seva obra.

Construït a finals dels anys quaranta, va ser concebut pel propi artista amb la voluntat expressa de poder-hi treballar l’escultura. L’espai encara conserva diversos elements que formen part de l’activitat de Miró: estris de pintura, esbossos, materials i objectes diversos. A les parets hi destaquen uns grafits que Miró va pintar utilitzant la paret com a suport per representar-hi les seves idees.

La ruta “El paisatge emocional de Miró”

La Fundació Mas Miró, en col·laboració amb l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, a través de la regidoria de Turisme, i amb el suport de la Successió Miró han creat la nova ruta “El paisatge emocional de Miró” que vincula Mas Miró amb els paisatges de Mont-roig que van inspirar l’artista. S’ha recuperat part de la ruta que en el seu moment ja funcionava i que portava als visitants als llocs des d’on Miró va pintar quadres d’aquest municipi, així com altres punts que relacionen Miró i Mont-roig.

Cal remarcar que Mont-roig és el seu paisatge emocional més important. Per això la ruta es repensa i creix amb l’objectiu que el visitant pugui experimentar la força tel·lúrica que va inspirar l’obra mironiana. La ruta recorre els diferents indrets, degudament senyalitzats i identificats, on el visitant pot observar en primera persona els paisatges convertits per Miró en obres d’art mundialment reconegudes. El Mas Miró complementa aquesta visita com un dels escenaris cabdals, que, a més d’estar representat a l’obra “La masia”, té el privilegi d’haver estat casa i taller de l’artista durant tota la seva trajectòria vital i artística.

Aquesta ruta o itinerari no queda desvinculada de Mas Miró sinó al contrari. Es convida al visitant a realitzar la visita a Mas Miró i després als diferents punts d’inspiració, tancant el cercle amb la visita al nucli històric de Mont-roig que el 1979 va ser escenari d’un emotiu i càlid homenatge del poble a l’artista.

A pocs metres, a l’Església Vella, es podrà contemplar el tapís “El llangardaix de les plomes d’or” de Josep Royo basat una obra de Miró que la família va cedir al poble de Mont-roig i que es pot visitar també a través d’aquesta ruta. Aquest recorregut es podrà fer amb el suport d’una audioguia digital, que el visitant es podrà emportar i que incorporarà la informació de tots els punts visitables amb un nou fulletó conjunt

Finançament del projecte

La família de Joan Miró, a finals del 2015, va fer donació de la masia de l’artista i les 10 hectàrees de la finca, així com de 750.000 euros a la Fundació Mas Miró. Sense aquesta col·laboració essencial, i sense el convenciment de la família per recuperar i obrir al públic aquest espai, el projecte del Mas Miró no hagués pogut ser una realitat.

D’altra banda, el paper de les administracions és fonamental en tot el procés d’obertura i funcionament del Mas Miró. L’Ajuntament de Mont-roig del Camp hi col·labora amb un conveni anual i recursos humans en un esforç de promoció conjunt. L’Estat espanyol, a través de la Secretaria de Estado de Turismo, va fer, el 2017, una aportació de 200.000 euros. Pel que fa a la Generalitat, va cedir 150.000 euros a través de la línia de subvencions per a immobles de notable valor cultural, ja que Mas Miró està declarat com a BCIN. També hi ha participat la Diputació de Tarragona, que ha aportat
a través d’un conveni anual, 30.000 euros des del 2016.

Finalment, a banda de les aportacions d’organismes públics, la Fundació Mas Miró rep finançament privat d’organitzacions i particulars que han ajudat en tot el procés d’obertura. Es tracta de persones i entitats, que des d’un primer moment han volgut apostar i han cregut en aquest projecte, malgrat que encara no estava obert al públic.

L’estratègia de la Fundació Mas Miró per cercar col·laboradors, patrocinadors i mecenes que facin possible i viable el desenvolupament de tot el projecte, no s’atura amb l’obertura d’aquesta fase sinó que continua ben activa.

Renovació de la marca Mas Miró

Coincidint amb l’obertura del Mas Miró, la Fundació ha treballat amb una nova identitat visual. La marca parteix d’un grafisme de Joan Miró que surt al primer full del guió de cinema “Mont-roig – Mas Miró”que Miró va fer per al cineasta Pere Portabella i que roman inèdit. És senzill, net, pur i lliga de puny i lletra de l’artista els dos conceptes claus: Mas Miró i Mont-roig. Així,
35 anys després de la seva mort, el seu llegat ha estat elemental per a crear la nova marca. Per a la Fundació era important comptar amb l’esperit de l’artista. I és que ningú millor que Joan Miró podia haver creat la identitat visual del Mas Miró.

Aquest grafisme s’ha utilitzat també en la senyalització de la ruta “El paisatge emocional de Miró” i és important perquè aconsegueix que el vincle entre la visita al Mas Miró i els paisatges sigui encara més evident.

La Fundació Mas Miró

Creada l’any 2013, la Fundació Mas Miró és una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer amb la vocació de posar en valor el Mas Miró i retre homenatge a la figura de Joan Miró, tornant a fer d’aquesta masia un espai d’inspiració, coneixement i reflexió.

Amb la Fundació Mas Miró es completa el triangle essencial sobre l’artista, començat amb la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.

El Patronat és l’òrgan de govern i d’administració de la Fundació; la representa i la gestiona, i assumeix totes les facultats i funcions necessàries per a la consecució dels seus fins fundacionals. El Patronat està constituït pels hereus de Joan Miró, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, la Fundació Joan Miró de Barcelona, la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i la Secretaría de Estado de Turismo, així com per representants del territori.

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, presideix aquest patronat els membres del qual són: Joan Punyet Miró, Lola Fernández, Jaume Freixa, Rosa Maria Malet, Joan Gardy Artigas, Miquel Anguera, Francisco Copado, Matilde Pastora Asian, Matías Vives com a tresorer i Josep M. Coronas Guinart, en qualitat de secretari.

Comparteix aquest article