El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp aprova per unanimitat una moció de suport a la pagesia

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp aprova per unanimitat una moció de suport a la pagesia

  • Tots els grups municipals del consistori recolzen una moció que posa en valor el sector de la pagesia com un sector estratègic i essencial per Catalunya

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha aprovat aquest migdia per unanimitat una moció que dona suport públicament a les reivindicacions del sector agrari. Els grups municipals del ple mont-rogenc (PSC, JUNTS, ERC-AM i IMM ) han consensuat una moció que considera que “la pagesia és un sector estratègic i essencial per a Catalunya, tant per la seva funció essencial en el proveïment d’aliments com per la seva funció social i mediambiental en la gestió i custòdia del territori: l’associació entre pagesia i ecologia és imprescindible per entendre l’equilibri territorial”. La moció també ha rebut el vot favorable del grup municipal de VOX.

La moció indica que “els darrers indicadors apunten a registres d’augment de costos agraris (fertilitzants, carburants, electricitat…) que lluny de disminuir no paren d’empitjorar i que provoquen, inevitablement, la inviabilitat de moltes explotacions i, consegüentment, l’abandonament de la pagesia amb la greu repercussió que pot suposar per la sobirania alimentària”.

Per tot això, la moció demana:

  1. Donar suport a les mobilitzacions del sector de la pagesia per tal que totes les administracions donin resposta i atenguin les seves demandes i reclamacions amb la màxima celeritat i amb objectiu també de conscienciar a la població del nostre municipi de la importància de vetllar pel sector agrari.
  2. Demanar que es revisin tècnicament les restriccions d’aigua aplicades a les diferents casuístiques de la pagesia.
  3. Exigir que s’agilitzi el pagament dels ajuts pendents d’abonar al sector.
  4. Treballar, conjuntament amb la resta d’institucions governamentals i legislatives competents, per impulsar la racionalització de la burocràcia i l’acompanyament administratiu al sector agrari.
  5. Sol·licitar que es revisin els tractats de comerç i la relació amb les grans cadenes alimentàries.
  6. Dissenyar i implementar una campanya en clau municipal per prestigiar la pagesia i fomentar el consum de productes de proximitat, en línia amb el Pla de Dinamització Agroecològica Local previst al Pla Estratègic de Municipi 2020-2030 (Objectiu estratègic 18, objectiu de gestió 28, accions 96 i 97).

Moció de suport a la pagesia per descarregar

Subvenció d’esmorzar solidari als infants amb vulnerabilitat

Per altra banda, el plenari també ha aprovar les noves Bases de la subvenció per als instituts d’educació secundària del municipi per assegurar l’esmorzar diari als infants/adolescents en situació vulnerable. Aquesta està destinada als infants i adolescents que per les seves circumstàncies personals, familiars i/o econòmiques tinguin compromesa la possibilitat de gaudir d’un àpat diari adequat, i aquest se’ls garanteixi a través dels centres educatius de secundària, entregat pel propi centre educatiu durant el curs escolar.

S’han aprovat noves Bases per adequar-les al Pla estratègic de subvencions 2023-2025, tot i que la subvenció ja existeix des de l’aprovació de les primeres Bases l’any 2018.

Concretament en la convocatòria del curs 2022-2023 es van atendre a 43 infants/adolescents durant tot el curs, amb un cost de 12.287,75 €, repartits entre els dos instituts de Mont-roig del Camp (Antoni Ballester i Institut de Miami).

Prevenció incendis forestals

El Ple també ha aprovat el definitivament el plànol de delimitació de mesures de prevenció dels incendis forestals del terme municipal, documentació d’obligat compliment per part dels Ajuntaments segons la normativa vigent en matèria de prevenció dels incendis forestals.

Aquest plànol comporta la delimitació de les franges de protecció per risc d’incendi forestal de les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terrenys forestals o en la franja dels 500 metres que els envolta.

Moció HUTS

Finalment cal destacar que, també s’ha donat llum verda, però amb modificacions, la moció presentada pel grup municipal d’ERC- AM sobre l’aplicació de la suspensió de llicències d’habitatges d’ús turístic. En aquest cas s’ha acordat que es tingui en compte les diferències en el municipi a l’hora d’aplicar les suspensions, com per exemple la singularitat del nucli antic, d’acord amb el resultat que es derivi del Pla local d’Habitatge que s’està elaborant.

Comparteix aquest article