Els cementiris de Mont-roig i de Miami Platja incorporen un espai destinat al dol perinatal i gestacional: El Racó dels estels

Els cementiris de Mont-roig i de Miami Platja incorporen un espai destinat al dol perinatal i gestacional: El Racó dels estels

  • El Racó dels Estels de Mont-roig

    La finalitat és disposar d’un lloc de record i suport per a les famílies que han perdut un nadó durant la gestació o poc després del naixement, acompanyar-les en el dolor de l’experiència viscuda i fer visible una realitat present a la societat

Coincidint amb la proximitat de Tots Sants, els cementiris municipals de Mont-roig i de Miami Platja estrenen ‘El  Racó dels estels’, un nou espai destinat al dol gestacional i perinatal. L’objectiu és oferir un lloc idoni per a les persones que han viscut, d’una manera o altra, la mort d’un nadó durant la gestació o poc després d’haver nascut, un dels fenòmens d’estrès emocional més intensos als quals es pot enfrontar una persona.

El dol gestacional, perinatal o neonatal fa referència a les pèrdues que tenen lloc durant l’embaràs, el part o pocs dies després del naixement, sense importar els dies de vida o les setmanes de gestació. És un dels dols que menys s’han parla, un dol gairebé  invisibilitat per la societat i que continua sent un gran tabú. A més, sovint es tendeix a minimitzar aquestes pèrdues, però per a les famílies suposa la pèrdua d’un fill, d’un futur, d’uns plans, d’un projecte de vida i d’unes expectatives a llarg termini, entre d’altres coses.

Per això, ‘El Racó dels estels’ vol ser un espai de record i suport per a les famílies, per acompanyar-les en el dolor de l’experiència viscuda i fer visible una realitat present a la societat.  Es tracta d’espais íntims i respectuosos on les famílies es poden trobar per parlar, compartir experiències i emocions o recordar als nadons.

Per crear aquests espais, s’ha  comptat amb la participació ciutadana i amb l’entitat local de dol Deixa’t Abraçar, que ha ajudat a dissenyar un espai acollidor per a l’acompanyament d’aquesta pèrdua. En aquest espai s’hi ha instal·lat un banc per poder seure tranquil·lament amb soledat o en companyia, s’hi ha plantat una olivera que simbolitza la vida, on les arrels creixen a la terra i s’obren cap al cel i on les famílies poden penjar el seu estel amb dedicatòria individualitzada o el record que més desitgin en homenatge de qui ja no hi és. El terra s’ha cobert de pedra blanca que simbolitza la puresa d’aquests nadons. L’espai compta també amb tres estels i la dedicatòria: Als batecs que han emmudit i ara perviuen a les estrelles.

 Millores als cementiris

D’altra banda, en els últims mesos s’han realitzat diverses millores als dos cementiris municipals. A Miami Platja s’ha instal·lat un nou mòdul de nínxols. L’ampliació consisteix en la construcció d’un bloc de 33 nínxols de tipologia similar a l’existent que vol donar resposta a les necessitats actuals de capacitat de la instal·lació i al fet d’haver destinat alguns elements ja existents a beneficència. Al cementiri de Mont-roig s’ha instal·lat una nova font per omplir els gerros per les flors i s’ha millorat l’eficiència de les llums interiors amb el canvi a LED. A més, s’estan executant tasques de manteniment com el repintat de zones malmeses, la plantació de flors i diverses millores en la jardineria.

Finalment, com cada any, en les dates pròximes a Tots Sants l’accés amb vehicle al cementiri de Mont-roig es farà pel carrer Murada i la sortida pel barranc dels Set Ponts, per evitar el col·lapse dels accessos amb els vehicles. Els dies 29, 30, 31 d’octubre i el dia 1 de novembre, de les 11 h a les 13h, hi haurà un treballador/a municipal en cada cementiri per ajudar a pujar als nínxols de les plantes superiors, apropar les escales, netejar les instal·lacions i informar els usuaris.

L’horari és el mateix que la resta de l’any: de 9 del matí a les set del vespre.

 

 

 

 

Comparteix aquest article