Emotiu acte de distinció al Fill il·lustre de Mont-roig del Camp, el mestre Antoni Benaiges i Nogués

Emotiu acte de distinció al Fill il·lustre de Mont-roig del Camp, el mestre Antoni Benaiges i Nogués

  • L’Ajuntament ha fet entrega de la menció de Fill il·lustre als familiars i ha descobert la placa commemorativa que s’ha instal·lat a la seva casa natal
  • Seguidament, s’ha inaugurat l’exposició Desenterrant el Silenci de Sergi Bernal a l’Església Vella i s’ha projectat un reportatge sobre la història del mestre Benaiges a partir del testimoni dels seus familiars

Els regidors i regidores de la Corporació amb els familiars del mestre Benaiges davant de la casa natal

Mont-roig del Camp ha celebrat, aquest divendres al vespre, un emotiu acte per distingir al primer Fill Il·lustre del municipi, el mestre Antoni Benaiges i Nogués. Recordem que el Ple de l’Ajuntament, de data 12 de maig de 2021, va aprovar per unanimitat el seu nomenament amb l’objectiu de dignificar la figura d’aquest mestre republicà, nascut a Mont-roig el 1903 i afusellat pels sollevats feixistes el 1936.

En l’acte, que s’ha celebrat a la Plaça Mossèn Gaietà Ivern, l’alcalde Fran Morancho i la regidora de Cultura Mei Benach han fet entrega de la distinció a Elisa Benaiges i Jaume Roigé, nebots del mestre Benaiges. L’acte ha comptat amb la intervenció de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic i del nèt de l’Elisa Benaiges, Enric Aragonès Jové que ha adreçat unes colpidores paraules a tots els assistents. Un altre dels moments més emocionants de la vesprada ha sigut quan la cantautora ebrenca Montse Castellà ha interpretat la cançó Lo mestre que va prometre el mar, composada especialment per Castellà quan va conèixer la història del mestre mont-rogenc.

Després de l’acte de distinció s’ha descobert la placa commemorativa dedicada a Antoni Benaiges, que s’ha col·locat davant de la seva casa natal, al carrer Major, 6. Amb aquesta intervenció, Mont-roig, s’integra a la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic.

Seguidament, la família Benaiges i el públic assistent han entrat dins el Centre Cultural Església Vella on han pogut visitar l’exposició Desenterrant el silenci. També s’ha pogut visualitzar el vídeo Antoni Benaiges i Nogués, el mestre que va prometre el mar, que recull les entrevistes realitzades a Elisa Benaiges i Jaume Roigé sobre la història del mestre. El vídeo, de 5 minuts de durada, està disponible al canal Youtube de l’Ajuntament i les entrevistes completes es podran consultar fent una petició al Departament de Cultura de l’Ajuntament.

L’exposició Desenterrant el silenci és un projecte de memòria del fotògraf Sergi Bernal. La mostra presenta una trentena de fotografies que contribueixen a reconstruir la història del mestre a partir de l’exhumació de la fossa de la Pedraja, l’estiu de 2010,  on es creu que podria haver estar enterrat  amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista. L’exposició estarà oberta fins al dia 19 de setembre de 2021, de dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 19h i el diumenge de 10h a 13h.

 

L’acte de distinció ha tingut lloc a la plaça Mossèn Gaietà Ivern

Elisa Benaiges, Jaume Roigé i Enric Aragonès, familiars del mestre Benaiges

Acte d’entrega de la distinció als familiars amb l’alcalde Fran Morancho; la regidora de Cultura, Mei Benach; el director del Memorial Democràtic, Jordi Font i la tècnica de Cultura Txell Ferré

La cantautora Montse Castellà interpretant la cançó que ha dedicat al mestre Benaiges

Descoberta de la placa commemorativa que s’ha col·locat davant de la casa natal

Inauguració de l’exposició Desenterrant el Silenci de Sergi Bernal

L’exposició es pot visitar fins al 19 de setembre a l’Església Vella

Comparteix aquest article