Joan Gamundi fa donació a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp de la documentació sobre el Grup de Pagesos Actius de Mont-roig del Camp

Joan Gamundi fa donació a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp de la documentació sobre el Grup de Pagesos Actius de Mont-roig del Camp

  • Gamundi, en el moment de lliurar la documentació.

    El pèrit agrícola i periodista va lliurar  el fons documental  que va utilitzar per escriure el llibre per tal que sigui dipositat a l’Arxiu Municipal.

El pèrit agrònom i periodista Joan Gamundi ha fet lliurament a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp del fons documental que va fer servir per escriure el llibre El Grup de Pagesos Actius de Mont-roig del Camp (SEGE) 1968-1974, que va publicar Ganzell Edicions dins de la col·lecció Quaderns de la Peixarota. El mateix Gamundi  va lliurar directament a la regidora de Cultura Mei Benach aquesta important documentació que serà dipositada a l’Arxiu Municipal per tal que pugui ser catalogada i consultada.

Aquest llibre recollia la història pionera d’un grup de pagesos en un context polític i social complex com era final dels seixanta del segle XX a Catalunya, durant el tardofranquisme. És la història de la formació i consolidació de Grup de Pagesos Actius de Mont-roig del Camp i també la plasmació d’un projecte d’innovació i transformació agrària que va sorgir de Mont-roig i que es va estendre arreu de l’Estat i que va servir d’exemple més enllà de la nostra frontera, fins i tot en alguns punts del continent americà.

La mateixa Mei Benach ja va dir el dia que es va presentar el llibre a la Llotja de Reus que “Joan Gamundi ha fet un gran esforç per aplegar tota la documentació i exposar-la en el llibre deixant constància del gran activisme que va tenir el grup de pagesos de Mont-roig. És important que aquesta història no es perdi, perquè forma part de la memòria històrica del nostre municipi i des de l’Ajuntament tenim la voluntat de preservar-la i difondre-la”, en referència precisament a aquest llegat que ara Gamundi ha cedit a l’Ajuntament.

Comparteix aquest article