La Casa de la Yoya ja és el nou espai cultural del nucli de Mont-roig

La Casa de la Yoya ja és el nou espai cultural del nucli de Mont-roig

  • Acte inaugural Casa de la Yoya

    L’equipament, que s’ha inaugurat aquesta setmana, és la nova seu del Centre d’Estudis Mont-rogencs

Un dels projectes més singulars de la història recent del municipi ja és una realitat. Es tracta de la Casa de la Yoya, un nou enclavament cultural al nucli antic de Mont-roig que s’ha inaugurat aquesta setmana, coincidint amb la Festa Major de Sant Miquel.

Recordem que l’any 2016 l’Ajuntament va ser dipositari del llegat de Maria Rosa Viladerbó Marco, una dona polifacètica i amb inquietuds artístiques i culturals, implicada en l’àmbit associatiu mont-rogenc. Maria Rosa Viladerbó va deixar en testament al consistori la casa on ella havia viscut al nucli antic de Mont-roig amb la condició que l’edifici es convertís en un espai cultural per a una entitat local, el Centre d’Estudis Mont-rogencs.

Emotiu acte d’inauguració

Diversos veïns i veïnes i membres de l’entitat es van aplegar al davant de la casa del carrer Mare de Déu de la Roca, aquest dimecres, per assistir a l’acte d’inauguració, que va ser també de record cap a la Yoya.

En primer lloc la regidora de Cultura, Mei Benach i seguidament persones vinculades al seu entorn com la Judit Robert i la Pili Sabaté van dedicar-li unes paraules. També l’Assumpció Pellicer en representació del Centre d’Estudis Mont-rogencs. Finalment l’alcalde Fran Morancho, que va estrenar una armilla que li havia fet la mateixa Yoya, va explicar l’origen del projecte i com s’havia gestionat.

La transformació de la casa

El projecte de transformació d’una casa entre mitgeres a un edifici funcional per a una entitat i que compleixi amb la normativa urbanística d’edifici públics ha estat complex. El projecte d’obra l’ha redactat l’arquitecta mont-rogenca Núria Gassó Aragonès. L’edifici consta de 3 pisos i planta baixa cadascun amb una funcionalitat diferent (sala per exposicions, espai de treball, etc). També s’ha adequat l’accessibilitat a totes les plantes de l’edifici amb la incorporació d’una plataforma elevadora a l’antic pati de llums. Una reforma que s’ha completat amb elements de decoració, ja existents a la casa. De fet, la Yoya no només va deixar la casa sinó també més de 200.000 euros perquè aquesta pogués ser reformada i per fomentar la cultura en aquest espai.

Qui va ser la Yoya?

A la Yoya, la vinculació amb Mont-roig, de qui es considerava una enamorada, li venia de petita quan estiuejava amb els seus pares i germans a la casa del carrer Mare de Déu de la Roca, on anys més tard acabaria instal·lant-se a viure amb el seu marit Josep. La Maria Rosa Viladerbó era modista i dissenyadora de roba, destacava per ser una persona molt creativa amb un gran bagatge cultural i amb inquietuds artístiques que la portaren a treballar de forma artesanal teixits com la llana, amb els seus telers, i a experimentar amb productes com els tints naturals.

En aquest enllaç trobareu una galeria de fotos de l’acte inaugural i de la Casa de la Yoya.

Comparteix aquest article