L’Ajuntament de Mont-roig del Camp suspèn l’atorgament de llicències d’habitatge d’ús turístic

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp suspèn l’atorgament de llicències d’habitatge d’ús turístic

  • Vista aèria de Miami Platja

    L’objectiu és fer un estudi sobre com aquestes llicències estan interferint en el dret a l’habitatge de la població local, un fet que quedarà reflectit en el Pla Local de l’Habitatge que s’està elaborant

  • La suspensió ha entrat en vigor aquest dimarts 24 d’octubre i serà efectiva durant tot un any

 La Junta de Govern de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, va aprovar el passat mes de setembre suspendre les llicències per als habitatges d’ús turístic (HUT) i llar compartida durant un any. Aquest acord ha entrat en vigor, aquest dimarts 24 d’octubre, un cop s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, i després que hagi estat publicat també al BOPT (20 d’octubre).

L’objectiu d’aquesta mesura és posar ordre a la proliferació d’aquest tipus de pisos per tal de compatibilitzar els habitatges d’ús turístic amb la disponibilitat d’habitatge de lloguer i, per tant, garantir el dret a l’habitatge de la població local.

Es tramiten més de 250 expedients de HUT anuals

Concretament al municipi, a 31 de juliol d’aquest 2023 hi havia, 2.968 habitatges d’ús turístics donats d’alta distribuïts per tot el terme municipal, amb màxima concentració al nucli de Miami Platja on n’hi ha 1.962.

En aquest sentit, es tramiten anualment més de 250 expedients de HUT, això suposa un increment del nombre d’habitatges que es destinen a aquest model de negoci i que, per tant, es retiren o no s’incorporen al mercat de lloguer tradicional. Un fet que provoca greus problemes d’accés a l’habitatge per als residents.

Cal destacar que la implantació d’aquesta modalitat d’oferta turística d’evolució expansiva, que s’està produint actualment al municipi però també a tot Catalunya,  va en detriment de l’ús residencial propi de l’habitatge habitual.

Creació del Pla Local d’Habitatge i d’un Pla Especial

Per això, l’Ajuntament veu la necessitat de regular urbanísticament aquest fenomen, motiu pel qual ja ha començat a treballar en l’elaboració d’un Pla Local d’Habitatge. (Per a la seva elaboració, l’Ajuntament ha rebut una subvenció de concurrència competititva per desenvolupar Polítiques Locals de Vivenda per l’exercici 2023 de la Diputació de Tarragona, per un import de 10.000 €. L’elaboració del Pla té un pressupost de 25.982,33 € (IVA inclòs).

Paral·lelament s’està estudiant la reforma de l’instrument urbanístic (Pla Especial) per tal de determinar les condicions urbanístiques d’emplaçament, d’intensitat d’usos, d’accés a l’edifici, distàncies mínimes entre els mateixos usos i/o d’altres determinacions que es considerin. Tot plegat per garantir el dret a l’habitatge, el descans, la intimitat, el benestar del veïnat i la qualitat de l’espai urbà del municipi.

Mont-roig del Camp se suma, d’aquesta forma, a altres municipis que han establert moratòries a noves llicències com a preludi a establir la seva pròpia regulació com per exemple Blanes, Begur, Tremp, la Seu d’Urgell, Vilanova i la Geltrú o Cadaqués, entre d’altres.

Comparteix aquest article