L’Ajuntament i els Amics de la Gent Gran fan una crida per trobar persones voluntàries que col·laborin en l’acompanyament emocional de la gent gran del municipi

L’Ajuntament i els Amics de la Gent Gran fan una crida per trobar persones voluntàries que col·laborin en l’acompanyament emocional de la gent gran del municipi

  • Cartell voluntariat Amics de la Gent Gran

    La tasca que ha de dur a terme la persona voluntària és visitar un dia a la setmana durant 2 hores la persona gran per fer-li companyia i compartir les seves vivències

  • La iniciativa s’inicia, en una primera fase, al nucli de Miami Platja, on hi viu més del 75% d’aquest col·lectiu i amb més problemàtiques de soledat degut a les característiques urbanístiques d’aquesta zona

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Amics de la Gent Gran amb l’objectiu de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones grans del municipi, fomentar l’envelliment en plenitud i, al mateix temps, millorar les relacions entre els veïns i veïnes. Per poder-ho fer possible, l’Ajuntament i els Amics de la Gent Gran fan una crida a la recerca de persones voluntàries majors de 18 anys que vulguin participar en l’acompanyament emocional de la gent gran que viu en soledat.

La feina del voluntariat

La tasca que ha de dur a terme la persona voluntària és visitar un dia a la setmana, durant 2 hores, la persona gran per fer-li companyia. És un espai de trobada pensat per escoltar la persona gran, xerrar amb ella, dur a terme experiències significatives plegats (no tasques assistencials com pot ser comprar, fer menjars o la neteja). També es necessiten persones voluntàries que tinguin ganes de dur a terme tasques més de gestió, com pot ser fer trucades a les persones grans, per saber com es troben i fer una mica de seguiment o poder organitzar activitats etc.

Millorar la qualitat de vida

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha decidit impulsar aquest programa perquè es tracta d’un municipi amb un gran nombre de persones majors de 80 anys a causa de la longevitat i l’increment de l’esperança de vida. Aquest fet genera situacions de viudetat, soledat en els domicilis, manca de relacions socials, manca de participació en la vida social… que acaba desembocant en un sentiment de soledat no desitjada i aïllament social amb les greus repercussions que comporta pel que fa a la salut física i mental de qui la pateix. Al mateix temps, aquesta soledat comporta un deteriorament accelerat de les facultats pròpies i una manca de qualitat de vida.

Primera fase a Miami Platja

El conveni de col·laboració s’aplicarà inicialment a Miami Platja, amb la voluntat d’estendre’l posteriorment a la resta del municipi. A Miami Platja hi viu el 75% dels majors de 65 anys del municipi i és en aquest nucli on la sensació de soledat entre la gent gran és més evident, donades les característiques urbanístiques (distàncies entre veïns, segones residències, urbanitzacions, etc.)

Diversos col·lectius implicats

El projecte compta amb la participació de diversos col·lectius, d’una banda, l’entitat Amics de la Gent Gran, que disposa d’una llarga experiència professional en la gestió de persones voluntàries per a l’acompanyament emocional en situacions de soledat no desitjada, però també l’Àrea de Gent Gran de l’Ajuntament, el CAP i Serveis Socials per tal de dur a terme una acció més efectiva i enfocada a aquelles persones que més se’n puguin beneficiar.

Com contactar

Per tal de participar al programa de voluntariat, cal posar-se en contacte amb el telèfon 619438132 o l’email mcivit@amicsdelagentgran.org.

Més informació: www.amicsdelagentgran.org

 

 

 

Comparteix aquest article