L’obra teatral ‘El Mar. Visió d’uns nens que no l’han vist mai’, basada en la història del mestre Antoni Benaiges, emociona a Mont-roig

L’obra teatral ‘El Mar. Visió d’uns nens que no l’han vist mai’, basada en la història del mestre Antoni Benaiges, emociona a Mont-roig

  • Un moment de la representació a Mont-roig.

    Aquesta producció del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) es va poder veure dissabte al poliesportiu municipal de Mont-roig

L’obra teatral El Mar. Visió d’uns nens que no l’han vist mai, basada en la història del mestre mont-rogenc Antoni Benaiges, va emocionar els prop de tres-cents veïns i veïnes de Mont-roig que aquest dissabte a la nit van assistir a la seva representació.

El poliesportiu municipal es va posar dempeus per aplaudir aquest projecte teatral produït i estrenat el febrer pel Teatre Nacional de Catalunya (TNC) que reivindica la memòria històrica i la tasca d’innovació pedagògica dels mestres de la Segona República. L’espectacle  ha estat creat i dirigit per Xavier Bobés i Alberto Conejero, amb interpretació del mateix Xavier Bobés i Sergi Torrecilla.

A la representació, a més de familiars i autoritats locals, també hi va assistir el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Vicenç Villatoro, que anteriorment i acompanyat per l’alcalde Fran Morancho i la regidora de Cultura Mei Benach, van visitar l’espai de memòria dedicat al mestre Benaiges, davant de la seva casa natal. De fet, Mont-roig del Camp s’ha incorporat a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica.

Antoni Benaiges

La peça teatral està basada en la història del mestre republicà Antoni Benaiges i Nogués, nascut a Mont-roig el 1903 i assassinat a la província de Burgos pels feixistes sollevats el 18 de juliol de 1936.

El 1934 Antoni Benaiges va obtenir plaça a Bañuelos de Bureba, un petit llogaret de la província de Burgos, on es va trobar una escola amb unes condicions molt pèssimes.  En les seves classes, Benaiges emprava la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica que funciona a través de la participació dels nens i nenes i l’ús de la impremta i gràcies a la qual els alumnes van acabar produint uns quaderns monogràfics, entre els quals El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. La passió del mestre era tan gran, que va acabar prometent als seus alumnes que els duria a Mont-roig a veure el mar. Una promesa que no es va poder complir, ja que el mestre va ser assassinat el mateix juliol de 1936.

Comparteix aquest article