Presentat el projecte de l’Ecoteca de Miami Platja

Presentat el projecte de l’Ecoteca de Miami Platja

  • Imatge virtual de la futura Ecoteca

    El nou equipament vol convertir-se en un punt de referència per avançar cap a una nova cultura del consum, l’ús i la recuperació dels recursos

  •  El centre comptarà amb diverses zones per fomentar l’economia circular: espai de recuperació de materials, botiga d’objectes de segona mà, horts ecològics i aula ambiental

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp es va reunir ahir al vespre amb els veïns i veïnes de l’àrea d’influència de l’Ecoteca per tal de donar-los a conèixer tot els detalls d’aquest nou equipament que es construirà a Miami Platja els pròxims mesos.

Es tracta d’un centre que tindrà com a principal objectiu fomentar l’economia circular i la recuperació de materials i que es vol convertir en un punt de referència per a la conscienciació i formació de la ciutadania, factor essencial en el desenvolupament d’una nova cultura del consum, ús i reutilització dels recursos.

Característiques de l’equipament

L’equipament comptarà amb diversos espais complementaris a la pròpia activitat d’un centre de recepció de residus. Així, el 50% de les instal·lacions estaran destinades a fomentar l’economia circular i la sostenibilitat. Aquesta zona inclourà un espai de recuperació de materials, és a dir, un taller i magatzem per donar una segona vida a bona part dels residus que arribin al centre. També una botiga de productes de segona mà, on es podran comprar els materials que s’hagin pogut recuperar a les instal·lacions. També hi haurà una aula de formació ambiental que podrà ser utilitzada pels centres escolars o per fer activitats per a la ciutadania. Finalment inclourà una zona d’horts ecològics, que podran obrir-se a les escoles, a les associacions de veïns/es o per projectes socials.

L’altra 50% de l’espai l’ocuparà la zona de recepció de residus, dividida en una part de contenidors grans (runa i restes d’obra, fusta, restes vegetals, mobles, etc.) i una altra part de contenidors petits per a roba, piles, bombetes, oli, petits electrodomèstics, vidre, envasos metàl·lics… així com una zona de residus especials.

Cal destacar que en aquest espai no es recepcionaran residus orgànics i no es farà cap tipus de tractament ni transformació dels residus, és a dir, només es recolliran i es classificaran de forma temporal. Aquesta zona correspondria a l’actual deixalleria de Miami Platja, que es deshabilitarà un cop entri en funcionament el nou equipament.

Ubicació estratègica

L’Ecoteca es construirà entre l’avinguda Verge de Montserrat i carrer Paraguai, un emplaçament estratègic que permetrà englobar el radi d’influència de Miami Platja i diverses urbanitzacions del municipi. A més, està molt ben comunicat amb les principals vies d’accés, avinguda Dr. Gil i Vernet, avinguda Diversitat, així com la Nacional 340 i l’Autovia A7.

La façana de l’equipament que dona a la part més habitada és on hi haurà la botiga, l’entrada per a vianants i els horts. També està prevista una zona externa amb taules de pícnic i espai verd.

L’edifici comptarà amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques i una teulada verda. Aquest, està pensat perquè tingui un mínim impacte ambiental i visual, amb un alçada màxima de 4 metres, d’estil mediterrani, combinat amb fusta reciclada i murs de vegetació.

Les preocupacions dels veïns/es

Durant la presentació la regidora de Residus, Cristina Llorens i l’alcalde Fran Morancho, acompanyats per tècnics municipals, van poder resoldre algunes de les preocupacions del veïnat. I és que el nou equipament no és ni un abocador ni una deixalleria, sinó un centre que no produirà olors (doncs els residus que es recolliran són nets). També es va explicar que la circulació i el trànsit dels vehicles serà fluït i el menys molest per al veïnat.

Subvencionat al 70%

El nou equipament, que tindrà un cost aproximat de gairebé 1,1 milions d’euros, estarà finançat en prop d’un 70% per dues subvencions. Una de l’Agència de Residus de Catalunya i una altra provinent del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions.

La construcció del nou equipament es licitarà de forma immediata i està previst que les obres comencin el primer trimestre de l’any vinent per tal que estiguin enllestides abans que acabi el 2023.

 

Comparteix aquest article