Una exposició col·lectiva de 24 dones artistes de les comarques de Tarragona arriba a Mont-roig del Camp

Una exposició col·lectiva de 24 dones artistes de les comarques de Tarragona arriba a Mont-roig del Camp

  • Aquest divendres 5 d’abril tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Artemísia. 24 dones artistes de les comarques de Tarragona”, al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig del Camp

L’exposició col·lectiva, organitzada per l’artista mont-rogenc Marcel Aragonès i finançada per la Diputació de Tarragona, i que ara acull l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, té la finalitat de contribuir a impulsar la igualtat de gènere també en la Cultura i l’Art, que les dones artistes puguin tenir el protagonisme que mereixen, a més a més de reivindicar el paper de les dones dins la Història de l’Art, com a subjecte creador i no només com a model.

La mostra compta amb una selecció de 24 artistes de diferents punts de la demarcació, amb diferents trajectòries, estils i tècniques i comprèn pintura, escultura i instal·lacions.

Segons l’organitzador de l’exposició, Marcel Aragonès, “per conèixer la Història de l’Art sencera cal tenir en compte una meitat que ha estat exclosa i invisibilitzada. Caldria reescriure-la per veure-la amb una perspectiva de gènere on la dona és protagonista i no una simple musa. I és que parlant d’art i dona, tenim la imatge de la dona més com a musa, un simple model, que com a artista, més con un subjecte passiu que actiu i creador”.

Artemísia Gentileschi
Artemísia Gentileschi, nascuda a Roma el 8 de juliol de 1593, va ser una pintora italiana del barroc coneguda per la seva força artística i per ser una de les poques dones que va aconseguir destacar en un món dominat pels homes. La seva biografia està marcada per les seves experiències personals i pel seu increïble talent artístic.

Malgrat ser molt talentosa, Artemísia va enfrontar molts desafiaments en la seva vida personal. Va patir l’agreujament d’un acte de violència sexual perpetrat per un amic de la seva família, fet que va marcar la seva vida i es va reflectir en la seva obra, que sovint abordava temes de dones poderoses i la venjança contra els homes.

La importància de l’obra d’Artemísia Gentileschi rau en la seva capacitat per desafiar els estereotips de gènere i donar veu a les experiències de les dones en una època en què el seu paper era subestimat. Va obrir camí per a altres dones artistes i va obrir una finestra a temes com la violència de gènere, el poder femení i la justícia. La seva obra ha estat reconeguda i admirada al llarg del temps, i avui dia es troba en importants col·leccions i museus arreu del món. Artemísia és una inspiració per a les dones artistes actuals i un símbol de força i superació en el món de l’art.

L’exposició es podrà visitar del 5 d’abril al 3 de maig al Centre Cultural Església Vella en horari de dimarts a dissabte de les 9.30 a 14.00 i de 16.30 a 19.00 i el diumenge al matí de les 9.30h a les 14.00h.

Llistat de les 24 artistes participants:

· Montse Adzeries – Cornudella de Montsant
· Núria Arias – Amposta
· Berta Artigal – Valls
· Carme Bassa – Pratdip
· Verónica Bilbao – Tarragona
· Beatrice Bizot – Tarragona
· Eva Evitzkaia – L’Ampolla
· Natalia Ferré – El Masroig/Tarragona
· Esther Gilabert – Calafell
· Beatriu Mar – Mont-roig del Camp
· Eva Mar – Salou
· Nuri Mariné – Cambrils
· Alba Molero – La Selva del Camp
· Gemma Molero – Castellvell del Camp
· Queralt Osorio – Cambrils
· Celeste Pérez – Cambrils
· Antònia Ripoll – Bítem
· Mariona Roigé – Riudoms
· Marta Roigé – Reus
· Sabala – Masdenverge
· Natàlia Sanahuges – Falset
· Maite Serna – Reus
· Fina Veciana – Reus
· Rosa Virgili – Reus

Comparteix aquest article