Declarades bé cultural d’interès nacional cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp

Declarades bé cultural d’interès nacional cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp

Barraca Jaume de la Cota

Barraca Jaume de la Cota

Es tracta de les primeres construccions de pedra seca de Catalunya declarades BCIN

El Consell Executiu del Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar ahir declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de zona d’interès etnològic, cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp i delimitar-ne l’entorn de protecció.  Es tracta, concretament,  de la “Barraca del Miquel Terna”, la “Barraca dels Comuns del Pellicer”, la “Barraca del Jaume de la Cota”, la “Barraca en espiral” i la “Barraca dels lliris”.

Aquestes 5 barraques s’han escollit entre les 132 que s’han identificat al terme municipal de Mont-roig del Camp, per ser les millors conservades, per la seva singularitat, monumentalitat o diversitat tipològica, i constitueixen un museu a l’aire lliure. Totes cinc estan situades al voltant de l’eix de la carretera del Pratdip (T-310).

Les construccions de pedra seca, com ara barraques, marges, cisternes, paravents, carrerades o cabanes, constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnològic del món de la pagesia català. La tècnica de la pedra seca consisteix a disposar les pedres d’una construcció sense cap element d’unió afegit, com el guix, el ciment, l’argamassa, fustes o ferros, i constitueix una expressió d’enginy i senzillesa de l’arquitectura popular.

Més informació:

www.pedrasecamont-roig.com

Comparteix aquest article