El Ple de l’Ajuntament aprova adherir-se a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica per continuar difonent la figura del mestre Antoni Benaiges

El Ple de l’Ajuntament aprova adherir-se a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica per continuar difonent la figura del mestre Antoni Benaiges

  • S’aprova una moció d’ERC-MES per instal·lar un llambordí en record del mont-rogenc Salvador Bru i Marcó, deportat i assassinat al camp de concentració nazi de Mauthausen Gusen
  • El plenari també ha donat llum verda a una modificació del Reglament d’urgència social per ajudar a les persones que fugen de conflictes bèl·lics

Ple ordinari d’abril de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dimecres 13 d’abril, ha aprovat adherir-se a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica amb l’objectiu de continuar difonent la figura del mestre republicà Antoni Benaiges i Nogués.

Recordem que amb l’homenatge fet el 30 de juliol de 2021 es va instal·lar un faristol commemoratiu per recordar aquest mestre represaliat pel feixisme davant de la seva casa natal, al carrer Major, número 6.

Amb aquesta aprovació, l’Ajuntament vol que aquest espai formi part de la xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, que agrupa un conjunt d’indrets que constitueixen el patrimoni memorial, tangible i intangible, representatiu de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica, i que articulen una voluntat comuna perquè es recuperin, es conservin i difonguin. Inclou centres expositius de referència, patrimoni recuperat in situ (trinxeres, búnquers, espais de dol, fosses comunes, etc.), camins de memòria (rutes de l’exili, camí de la llibertat, etc.), llocs i espais de resistència, arxius i centres de documentació i monuments memorials.

El punt ha comptat amb els vots favorables de tots els grups municipals i l’abstenció de Ciutadans. El següent pas serà signar el conveni amb el Memorial Democràtic.

Llamborda per recordar al mont-rogenc Salvador Bru Marcó

Aquesta tramitació enllaça amb la moció per a la col·locació d’un llambordí “Stolperstein” en record del mont-rogenc Salvador Bru i Marcó, deportat i assassinat al camp de concentració nazi de Mauthausen-Gusen. Es tracta d’una moció que ha presentat el grup municipal ERC -MES i que ha estat aprovada per unanimitat.

Segons s’ha explicat al plenari, la proposta ha sorgit després del treball i la investigació que s’ha fet des de  l’Institut Antoni Ballester sobre la vida d’aquest mont-rogenc, soldat republicà a la Guerra civil, que va haver d’exiliar-se a França i va ser capturat pels alemanys i conduit al camp de concentració. Al 1941 va ser assassinat al camp annex de Gusen.

El plenari ha acordat que, de forma consensuada amb els familiars, s’instal·larà una llamborda de memòria, amb les dades bàsiques del mont-rogenc en pro de la preservació de la memòria històrica i dels valors de llibertat i democràcia.

Modificació del Reglament de prestacions d’urgència social

Un altre dels punts que s’ha aprovat per unanimitat és la modificació del Reglament de prestacions d’urgència social, per a persones o famílies del municipi. El reglament ja estava fet i s’ha modificat degut al conflicte bèl·lic a Ucraïna i amb l’arribada de refugiats d’aquest país al municipi. Amb aquest modificació, les ajudes també podran arribar a aquestes i a qualsevol altra persona que fugi d’un conflicte bèl·lic.

Aquests i la resta de punts de l’ordre del dia es poden seguir a través de la retransmissió de la sessió plenària que ja està disponible al Canal Youtube de l’Ajuntament.

Comparteix aquest article