La historiadora Elena Juncosa presenta el llibre “Mas Miró, un oratori per a Les Pobles” a la Biblioteca de Mont-roig

La historiadora Elena Juncosa presenta el llibre “Mas Miró, un oratori per a Les Pobles” a la Biblioteca de Mont-roig

Elena Juncosa

L’historiadora Elena Juncosa és l’autora del llibre “Mas Miró, un oratori per a Les Pobles”

El volum ha estat editat per Ganzell amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i l’Institut Ramon Muntaner

L’acurada investigació de Juncosa ofereix detalls desconeguts de la capella del mas de l’artista Joan Miró, un equipament religiós que també donava servei a altres masos de la vora

La Biblioteca Joan Miró de Mont-roig acollirà aquest divendres 19 de febrer, a les 7 de la tarda, la presentació del llibre “Mas Miró, un oratori per a Les Pobles”, de la historiadora mallorquina resident a Reus, Elena Juncosa Vecchierini. El llibre, publicat per Ganzell, ha estat editat amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Mont-roig i l’Institut Ramon Muntaner.

El volum és un extracte de la investigació acurada i àmplia realitzada per Elena Juncosa sobre Joan Miró i el seu context artístic cultural a Mont-roig del Camp i per la qual va rebre el 2011 el Premi Pilar Juncosa d’Investigació. “Mas Miró, un oratori per a Les Pobles” descobreix al lector detalls desconeguts de la capella del mas de Mont-roig on l’artista hi va passar els estius. La publicació del llibre coincideix amb el centenari de la construcció d’aquest equipament religiós que no només donava servei a la família sinó també a d’altres masos de la vora. El volum realitza una acurada transcripció de documents antics i contextualitza la construcció de la capella, l’interior de la qual va ser destruïda durant la Guerra Civil espanyola, l’any 1936. Aquest fet testimonia la importància no només cultural sinó també històrica del Mas Miró, on hi continua molt present la petjada del pintor català més universal.

Presentació llibre Mas MiróCal recordar que el mas va jugar un paper fonamental en la vida de Joan Miró, tant en la formació de la seva personalitat com en el desenvolupament de la seva obra. És a Mont-roig on decideix dedicar-se a la pintura i serà aquest el paisatge que l’artista pren com a escala en endavant.

El llibre és una demostració del treball exhaustiu d’arxiu i de recopilació de testimonis orals i escrits a càrrec d’Elena Juncosa, un material que  ha permès a l’autora donar llum a aspectes poc investigats fins ara i aportar documentació inèdita.

La presentació de l’obra a Mont-roig comptarà amb la participació de l’escriptora i catedràtica Fina Anglès i Soronellas. En finalitzar se servirà una copa de vi negre Englora 2011 de Cellers Baronia de Montsant, amb seu a Cornudella, el  poble on va néixer el pare de Joan Miró.

La publicació forma part de la col·lecció d’història local Quaderns de la Pixerota

“Mas Miró, un oratori per a Les Pobles”, amb pròleg del canonge-arxiver de la Catedral de Tarragona, Manuel M. Fuentes i Gasó, és el volum número 4 de la col·lecció d’història local mont-rogenca Quaderns de la Pixerota.

Amb aquest nou lliurament, els Quaderns de la Pixerota, editats per Ganzell, es consoliden amb veu pròpia com a col·lecció de referència per a obres de temàtica local mont-rogenca. Fins ara en aquesta col·lecció, que està oberta a nous autors, s’hi han publicat monogràfics sobre l’Horta de Mont-roig als segles XVII i XVIII, un crim ocorregut al carrer de la Coma el 1666 i un acurat estudi sobre l’època del 1714 a Mont-roig.

Comparteix aquest article