La Universitat Autònoma de Barcelona certifica l’excel·lència de l’Ajuntament com a administració pública transparent

La Universitat Autònoma de Barcelona certifica l’excel·lència de l’Ajuntament com a administració pública transparent

  • El consistori ha rebut el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local

El departament d’Innovació va recollir en nom de l’Ajuntament el Segell Infoparticipa

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha aconseguit per primer cop el Segell Infoparticipa a la qualitat i transparència de la comunicació local, que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i que avalua la qualitat de la informació que es publica des del web municipal i el portal de transparència.

L’acte d’entrega dels guardons va tenir lloc, ahir a la tarda, a la Sala d’Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona i va comptar amb la participació de les 110 administracions locals, comarcals i provincials de catalanes que han rebut aquest reconeixement. A Catalunya, només una de cada 10 administracions públiques rep aquest distintiu.

L’Àrea de Govern Obert, i en concret els departaments d’Innovació, Modernització i Excel·lència administrativa, i de Comunicació de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp han estat treballant des del 2016 per posar-se al dia en transparència, amb l’objectiu de complir amb la normativa i rendir comptes davant de la ciutadania. En aquest sentit, l’avaluació de la situació de partida feta per la UAB el 2016,  va acreditar que l’Ajuntament suspenia en transparència, amb una qualificació deficient. A finals del 2018, aquest organisme independent de la Universitat Autònoma de Barcelona ha avaluat de nou l’Ajuntament i ha certificat que s’assoleix un nivell excel·lent de transparència en la informació que es fa pública, fet pel qual atorga el reconeixement. En concret l’Ajuntament compleix el 90% dels 52 indicadors que s’avaluen.

Sobre el segell Infoparticipa

El Mapa InfoParticipa és una eina impulsada pel LPCCP de la UAB l’any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans i altres administracions públiques catalanes, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L’any 2013, el LPCCP va plantejar l’atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador (que està integrat per membres de l’associació catalana i de la federació de municipis, de l’oficina antifrau, del col·legi de periodistes i del món acadèmic), encarregat de contrastar les avaluacions de l’equip.

Els indicadors que utilitza el LPCCP per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques:

  • Qui són els representants polítics
  • Com gestionen els recursos col·lectius
  • Com gestionen els recursos econòmics
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

En el cas dels ajuntaments, es tracta de 52 indicadors. I, pel que fa als consells comarcals i les diputacions, són 49 i 47 indicadors, respectivament, adaptats a les seves competències

Podeu accedir a totes les avaluacions dels municipis de Catalunya des de http://www.mapainfoparticipa.com/index/mapa/ 

Comparteix aquest article