L’Ajuntament alerta sobre les imprudències dels banyistes i recomana fer cas a les banderes i consells de seguretat a platges i piscines

L’Ajuntament alerta sobre les imprudències dels banyistes i recomana fer cas a les banderes i consells de seguretat a platges i piscines

 • Simulacre de rescat realitzat avui al litoral del municipi.

  Aquest dimarts, s’ha dut a terme un simulacre de rescat al litoral del municipi en un estiu en què conductes inadequades obliguen a mobilitzar Policia Local i socorristes, de forma habitual

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp alerta sobre les imprudències d’alguns banyistes i practicants d’esports nàutics a les platges del municipi i demana fer cas a les banderes, als socorristes i seguir les recomanacions per prevenir ofegaments. Aquest estiu a Catalunya s’està vivint un increment preocupant del número de persones que han mort ofegades a les platges del litoral català i també a les piscines, víctimes de totes les edats.

De fet, en les últimes jornades s’han produït diverses incidències que sortosament han acabat bé. Fa uns dies es va activar Salvament Marítim, Policia Local i Socorristes per rescatar a una noia que feia pàdel surf davant de la zona de Bahia Palace i que la mala mar li impedia tornar a la platja. També els socorristes contractats per l’Ajuntament van rescatar una altra persona a la Platja de la Pixerota. Sortosament no es va haver de lamentar cap mena de desgràcia.

També des del servei de socorrisme alerten de moltes persones, especialment gent gran, que neden fins a les boies i que després tenen dificultats per tornar a la platja.

Precisament, per estar preparats per possibles situacions com aquestes, aquest dimarts al matí ha tingut lloc un simulacre de rescat on s’han practicat diverses maniobres amb una embarcació i un helicòpter.

Consells a les platges

Davant d’aquestes situacions,  la Generalitat ha publicat un protocol que indica què fer a les platges:

 • Seguir les indicacions dels socorristes i de les autoritats locals.
 • No sobrevalorar les aptituds dels banyistes per nedar: cal ser conscient dels perills.
 • No banyar-se si un es troba malament o té cansament.
 • Si dins l’aigua la persona es troba malament o nota símptomes estranys, cal sortir ràpidament.
 • No entrar a l’aigua bruscament; la immersió s’ha de fer gradualment, sobretot si l’aigua està freda i ha estat al sol molt temps o si ha fet un esforç físic intens. Cal remullar primer les extremitats i després entra a l’aigua a poc a poc.
 • Evitar banyar-se si no s’ha acabat la digestió.
 • Evitar consumir begudes alcohòliques abans de ficar-te a l’aigua o mentre està practicant esports aquàtics.
 • Vigilar la canalla en tot moment. Si no saben nedar, assegurar-se que porten algun dispositiu adaptat a la seva edat que els mantingui el cap fora de l’aigua. Assegurar-se que en tot moment hi hagi una persona adulta responsable que vetlli per la seva seguretat mentre es banyen o juguen a prop de l’aigua.
 • Evitar les zones de corrents. Els dies de vent, procurar no utilitzar matalassos inflables ni flotadors
 • Respectar les zones acotades amb balises per practicar esports nàutics, perquè et poden envestir taules de surf, motos aquàtiques, etc.
 • Per evitar ferides és important utilitzar calçat adequat en zones de roques i a les superfícies on hi ha verdet,  i anar amb compte amb els eriçons, les meduses i les aranyes de mar.

Per últim, Protecció civil demana que si es veu alguna persona amb problemes dins l’aigua, cal avisar immediatament el socorrista o trucar al 112. Es recomana no llançar-se a rescatar ningú si no s’és expert en rescat aquàtic.

 

Comparteix aquest article