L’Ajuntament apel·la a la ciutadania per reduir i reciclar els residus del municipi

L’Ajuntament apel·la a la ciutadania per reduir i reciclar els residus del municipi

  • Aquesta crida s’ha fet coincidint amb la presentació de la campanya “Reduir i Reciclar, tot és començar”, un ambiciós projecte per millorar la gestió dels residus que es generen al municipi

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, i la regidora de Residus i Neteja Viària, Transició Energètica i Ecològica, Cristina Llorens han presentat, aquest dimarts en roda de premsa, la campanya “Reduir i Reciclar, tot és començar”, un ambiciós projecte de conscienciació ciutadana i proves pilot per millorar la gestió dels residus al municipi.

L’objectiu és reduir el volum de residus que es generen de forma diària i millorar els nivells de recollida selectiva, a través de la corresponsabilitat de totes les parts; l’ajuntament, els veïns i veïnes, els centres educatius, els establiments comercials i empreses, treballadors/es municipals, càmpings i habitatges ús turístic i entitats locals. És per això que des de l’Ajuntament es fa una crida al compromís de tots els agents implicats i es demana un esforç per assegurar l’èxit de la campanya.

Descarga el pdf de la campanya Reduir i reciclar, tot és començar!

Repensar la gestió dels residus i actuar conjuntament

Aquest ambiciós projecte pretén repensar la manera que es gestionen els residus per tal de fomentar la prevenció de residus i la reutilització, augmentar la quantitat i qualitat de la recollida selectiva i disminuir la fracció resta i, per tant, reduir els costos de tractament.

Això es farà mitjançant accions de sensibilització i de foment del reciclatge i millores i innovacions en el servei de recollida de residus, com proves pilot de recollida porta a porta i l’ampliació de serveis com la deixalleria o la recollida de voluminosos. També es preveuen mesures contra l’incivisme i es facilitarà informació i eines per tal que la ciutadania i especialment els professionals de jardineria i construcció gestionin correctament els seus residus.

Punt de partida

Aquestes accions s’han establert per revertir la situació actual en què la recollida selectiva al municipi es troba al 27%, molt per sota de l’objectiu del 60% a Catalunya pel 2020, i inferior a la mitjana d’altres municipis del Baix Camp que se situa al 40%. Un fet que ha provocat que el cost del tractament dels residus hagi augmentat de 576.000€ a 1.095.000 € els darrers 4 anys, principalment degut als residus mal separats. A més, el servei no s’ajusta a les particularitats del municipi i en els darrers anys s’ha viscut un relaxament per part de veïns i veïnes i dels sectors econòmics del municipi, actituds incíviques i abocaments incontrolats, especialment de poda i voluminosos, que tenen un cost econòmic molt alt.

Campanyes que es posen en marxa de forma immediata

Algunes de les campanyes que inclou aquest projecte i que comencen de forma immediata són la campanya de sensibilització ciutadana “Comptem amb tu per reduir i reciclar bé!”, que permetrà facilitar informació i eines per fomentar la reducció de residus i el reciclatge a tots els veïns i veïnes i la campanya pel foment de l’autocompostatge “Xarxa de compostaires”, que inclou diverses accions per donar a conèixer i consolidar la pràctica del compostatge domèstic, com per exemple una sessió informativa virtual el 26 de novembre.

També s’iniciarà una campanya de recollida de poda porta a porta a la Urbanització Sant Miquel, que inclou la distribució gratuïta de bujols per a les restes de poda i jardí degudament identificats i diverses accions informatives, a més d’una campanya destinada al personal de l’Ajuntament “Els treballadors/es municipals reduïm els residus”,  per evitar els residus generats a les dependències municipals i millorar el reciclatge en les activitats que s’hi porten a terme, alhora que serveixi d’exemple per la resta de veïns i veïnes del municipi.

A més de les 4 campanyes que es posen en marxa de forma immediata, l’Ajuntament té previst engegar-ne d’altres que es materialitzaran els pròxims mesos. Aquestes seran específiques per centres educatius, grans productors, sector dels càmpings i habitatges d’ús turístic, empreses i comerços. Així com proves pilot de recollida porta a porta de residus en algunes urbanitzacions, entre d’altres.

Pàgina web “Reduir i Reciclar”

Coincidint amb la presentació d’avui, s’ha publicat la nova pàgina web Reduir i Reciclar https://reduirireciclar.mont-roig.cat, on s’expliquen els objectius de l’Ajuntament i s’ofereix informació detallada sobre les campanyes iniciades. A més, ofereix consells sobre com separar correctament els residus, i permet que els veïns i veïnes puguin enviar noves propostes, suggeriments o resoldre dubtes al voltant de l’àmbit dels residus. En les properes setmanes s’aniran afegint nous continguts per fomentar la sensibilització ambiental i informació sobre les noves accions previstes.

Comparteix aquest article