L’Ajuntament de Mont-roig del Camp intensifica la lluita contra la processionària

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp intensifica la lluita contra la processionària

  • Han començat els treballs d’extracció manual de bosses per eliminar les erugues que han aconseguit sobreviure als tractaments de prevenció realitzats durant la tardor
  • S’han obert diversos expedients per requerir als propietaris de finques privades que facin les actuacions oportunes per evitar que les erugues envaeixin la via pública

Tasques d’extracció manual de les bosses d’erugues

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp continua amb la lluita contra la processionària amb diverses accions encaminades a eliminar aquesta plaga. Després de les actuacions preventives que es van dur a terme durant la tardor, aquest mes de febrer s’han iniciat les intervencions puntuals d’extracció manual de bosses de la via pública.

A les zones públiques on es detecten pins amb bosses d’erugues es procedeix a tallar-les i eliminar-les mitjançant un camió cistella i, en el cas de les erugues que ja han arribat en processó fins a la via pública, es procedeix a eliminar-les químicament.

La col·laboració dels propietaris de finques privades és imprescindible

Paral·lelament, i tenint en compte que hi ha espais privats on l’Ajuntament no hi pot actuar, s’estan fent requeriments als propietaris de finques privades on hi ha pins amb bosses per tal que aquests duguin a terme les actuacions oportunes. A través de les inspeccions fetes i de les queixes posades pels veïns s’han obert ja més de 15 expedients en dues setmanes. En aquest sentit, des de l’Ajuntament es fa una crida a la col·laboració del veïnat per tal que les erugues dels pins de la seva propietat no envaeixin les zones públiques o altres propietats.

Cal recordar que l’Ajuntament compta amb tríptics informatius i de conscienciació ciutadana que inclouen informació sobre els tractaments que realitza l’Ajuntament, recomanacions per als veïns que tenen pins als seus jardins i consells a seguir en cas d’irritació. En aquests casos, l’atenció mèdica d’urgència, o veterinària, en cas dels animals domèstics, evitarà possibles complicacions.

Tríptic informatiu processionària

Cada any s’augmenten les mesures i els recursos

L’Ajuntament destina cada any més recursos a la lluita contra la processionària així com a la posada en marxa de noves mesures.

Durant el mesos de setembre i octubre es van realitzar tractaments preventius de la processionària a les zones públiques del municipi mitjançant el larvicida biològic Bacillus thuringensis Kurstaki, que s’aplica a través d’un equip de nebulització aeri i que es va reforçant durant els mesos de febrer i març. Es tracta d’un producte especial, innocu i que impedeix el desenvolupament de les larves.

També el passat mes de setembre, el Departament d’Agricultura de la Generalitat va fer un tractament aeri amb un helicòpter pels voltants de l’Ermita de la Mare de Deu de la Roca i també a la carretera de Pratdip, fins a la zona de Planes del Rei, i a la carretera de Colldejou.

Posteriorment a aquest tractament aeri, es va dur a terme el tractament d’endoteràpia vegetal a 110 arbres, una innovadora tècnica per al control de plagues i malalties dels arbres, que consisteix en introduir, mitjançant injeccions amb motxilla de pressió, nutrients, insecticides i fungicides en el teixit vascular dels arbres.

A més, l’any 2018 es van instal·lar 200 caixes niu per ocells per tot el terme, escoles, zones verdes i especialment zones amb pins, i està previst instal·lar 20 caixes per colònies de ratpenats, que es col·locaran en zones especialment humides i amb alta concentració de mosca negra i mosquit tigre. Aquestes iniciatives són les més ecològiques, ja que es fan servir depredadors naturals per controlar la plaga.

Comparteix aquest article