L’Ajuntament de Mont-roig del Camp posa en marxa els primers pressupostos participatius

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp posa en marxa els primers pressupostos participatius

  • Pressupostos participatius 2023

    La ciutadania podrà fer propostes i decidir en quins projectes d’inversió s’invertiran 300.000 del pressupost municipal del 2023

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp engega la primera edició de pressupostos participatius, per tal d’aconseguir la implicació directa de la ciutadania en l’elaboració d’una part dels pressupostos municipals. L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear un espai de participació on els veïns i veïnes defineixin les seves prioritats pel municipi amb una clara aposta per la cogovernança en la gestió dels recursos públics. En concret, podran fer propostes i decidir en quins projectes d’inversió volen que es destinin 300.000 euros del pressupost municipal del 2023.

Reglament de pressupostos participatius. (Descarrega’t el pdf)

Guia pràctica de pressupostos participatius. (Descarrega’t el pdf))

Les fases del procés

La recollida d’idees i propostes s’iniciarà el pròxim 9 de gener i finalitzarà el 30 de gener de 2023. En aquesta fase inicial, qualsevol persona a títol individual o entitat del municipi, podrà fer propostes de projectes d’inversió. Es tracta de tot allò que l’Ajuntament pot construir o adquirir amb una duració prevista superior a un any.

A més de fer referència a inversions, els projectes proposats han de complir una sèrie de criteris per tal que siguin vàlids: han de ser legals; de competència municipal; concrets i avaluables econòmicament; viables tècnicament i, per últim, han de tenir un interès general.

Les idees es poden fer arribar a l’Ajuntament de forma presencial a través de les OMAC i de les Biblioteques Joan Miró de Mont-roig i Miramar de Miami Platja i de forma telemàtica a través de l’app gratuïta eAgora.

Un cop finalitzi la fase de recollida d’idees, durant el mes de febrer, una comissió de coordinació tècnica, formada pels serveis tècnics de l’Ajuntament, valorarà i filtrarà les propostes que posteriorment passaran a la votació popular.

En la fase de votació, que tindrà lloc del 6 al 17 de març, els veïns i veïnes majors de 16 anys que estiguin empadronats al municipi, podran escollir aquells projectes que volen que s’executin. Es podrà votar presencialment a través de les OMAC i telemàticament a través d’eAgora.

Un cop fet l’escrutini de les votacions, el 22 de març es presentaran els resultats on es donaran a conèixer els projectes guanyadors que s’executaran amb la partida de 300.000 € prevista en el pressupost municipal.

Comissió de seguiment

En el marc del procés participatiu es crearà una comissió de seguiment dels pressupostos participatius que s’encarregarà de vetllar pel correcte funcionament del procés i fer l’avaluació d’aquest. Si s’escau, es podrà  introduir millores en futures edicions. La inscripció en aquest òrgan de participació és oberta a tota la ciutadania empadronada al municipi. Si algú està  interessat a formar-ne part, es pot inscriure enviant un correu amb les seves dades a participacio.ciutadana@mont-roig.cat abans del 20 de gener de 2023.

 

 

Comparteix aquest article