Lluït acte de celebració dels 40 anys dels Premis Literaris Vila de Mont-roig

Lluït acte de celebració dels 40 anys dels Premis Literaris Vila de Mont-roig

  • Guanyadors de la 40a edició dels Premis Literaris Vila de Mont-roig.

    El Centre Cultural Església Vella es va omplir per l’acte de lliurament dels premis del Concurs Literari Vila de Mont-roig i per la presentació del llibre de l’edició 2020.

Enllaç a la galeria fotogràfica amb  les imatges de tots els protagonistes de la jornada.

El Centre Cultural Església Vella va acollir, aquest dissabte a la tarda, l’acte de lliurament dels Premis Literaris Vila de Mont-roig 2021 en una jornada especial, ja que també va servir per celebrar l’acte commemoratiu dels 40 anys de la seva creació.

L’acte de lliurament de premis va començar amb un parlament inicial de la regidora de Cultura, M. Remei Benach, que va donar la benvinguda a tots els presents. El primer premi que es va lliurar va ser el Premi de Recerca Vila de Mont-roig guanyat per Maria Callau Aragonès amb el treball Mont-roig i Miami, millor junts o separats?, fruit del treball de batxillerat.

El premi de poesia Miquel Ferré va ser per Oriol Solà Prat, per l’obra Tots els presents, passats i futurs Tirallonga d’enneasíl·labs. El premi de prosa Magdalena Guerrero va recaure en Jacint Bofias Alberch per l’obra De Labore Solis.

Enguany, coincidint amb els 40 anys del concurs es va instaurar una nova categoria de microrelats, que ha tingut un gran èxit de participació. El primer premi va ser pel microrelat Profanació de Mercè Estrela Tena, seguit per l’accèssit El mirall de l’ànima de Beatriz Herrera Córdoba. També, creat coincidint amb l’aniversari, va ser el premi de poesia local de Mont-roig que va guanyar Roser Bentadé Reig, pel seu poemari Brisalls del cor.

Premis per infants
El premi de narrativa infantil de 3r i 4t de primària va ser per Laia Ferré Nogués per Escombrant el mar i el segon premi, per Georgina Ferré Nogués pel conte Un pinzell màgic. L’accèssit de narrativa breu per a joves de 1r i 2n d’ESO va ser per la Paula Fernández Vivanco per la història Les aparences enganyen. El premi de narrativa breu per a joves de batxillerat va ser per Halima Riffi per l’escrit Amb llàgrimes als ulls.

El premi de poesia infantil de 3r i 4t de primària va ser per la poesia Persones de paper de Laia Ferré Nogués. El premi de poesia infantil de 5è i 6è de primària se’l va endur la poesia La Guerra d’Adrià Guinaldo Albesa i el premi de poesia juvenil de 3r i 4t d’ESO, va ser per Ariadna Saladié Gordillo amb la poesia Situacions. Finalment, el premi de poesia juvenil de Batxillerat o Cicles Formatius va ser per Poemes per una ànima lectora de Halima Riffi.

El jurat
Cal destacar la tasca altruista, entusiasta i meticulosa del jurat, que en aquesta quarantena edició ha estat format per Rosa Escoda, Montse Salsench i Jordi Trepat en la categoria de narrativa breu per a infants i joves; Ana Segura i Marta Aragonès pel premi de prosa Magdalena Guerrero, Joaquima Nolla i l’Elisabet Pallejà per les categories de poesia per infants i joves i Miquel Ferré. Jaume Borràs pel premi de recerca Vila de Mont-roig i aquest any s’ha incorporat Agnès Toda per la nova categoria de microrelats.

L’acte de lliurament dels premis del 40è concurs també va servir per presentar el llibre de l’edició 2020, una edició marcada per la pandèmia del coronavirus. En aquesta ocasió el llibre, ‘Sense títol, de moment’, agafa el nom de l’obra de Paula Munté Calvo, guanyadora del premi de narrativa juvenil del 2020 i que tracta sobre el coronavirus. Així, si les històries dels premis literaris són un viu reflex del moment que vivim, l’edició del llibre també ho havia de ser.
El llibre ha estat editat per Ganzell Edicions, i a més a més de l’obra de Paula Munté conté el treball de recerca Evolució social a Mont-roig del Camp de Marc Benaiges Cots, la història Transparències de Joan Carles González Pujalte, els contes de la Laia i la Jana Ferré Nogués, la història A una cala de la Júlia Guinaldo Albesa i el poemari d’Oriol Solà Prat. Els guanyadors de l’edició 2020 van rebre l’exemplar editat de mans de l’alcalde Fran Morancho, la regidoria de Cultura Mei Benach i la directora dels Serveis Territorials de Cultura al Camp de Tarragona, Lourdes Malgrat.

Celebració dels 40 anys del Concurs
La vetllada literària va continuar amb la celebració del 40è aniversari del Concurs amb un emotiu parlament d’Assumpció Pellicer Solé, regidora de Cultura de l’Ajuntament l’any 1981 quan va recordar a Miquel Ferré, que va dir-li que impulsés uns premis literaris i a l’Antoni Ballester, que va ser el primer guanyador del premi de poesia.
Posteriorment, l’alcalde Fran Morancho, en la seva intervenció, va posar en relleu el ric teixit cultural del municipi i va valorar la marca Mont-roig Cultura també per identificar el municipi.

Morancho també va tenir paraules d’agraïment per Assumpció Pellicer “que ja va saber detectar, ara fa 40 anys, el potencial literari del municipi que i van saber canalitzar amb la creació d’aquests Premis Literaris Vila de Mont-roig. Un concurs que va néixer amb un triple objectiu: promoure la llengua catalana, la producció cultural i la recerca local; els mateixos objectius que es mantenen en l’actualitat”- va dir.

La nota musical, d’aquesta vetllada literària va anar a càrrec de la cantautora de Ponent, Meritxell Gené, acompanyada pel guitarrista Txabi Ábrego.

Comparteix aquest article