Una exposició de fotografies de Joaquim Gomis retrata la relació de Mont-roig i Joan Miró

Una exposició de fotografies de Joaquim Gomis retrata la relació de Mont-roig i Joan Miró

  • Cartell exposició Joaquim Gomis.

    La mostra, que s’inaugura aquest divendres a les 19 h al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig i es podrà veure fins al 27 de novembre,  forma part del programa ‘Cent anys inspirant’ per commemorar el centenari del quadre ‘La Masia’

Aquest divendres a les 19 h s’inaugurarà l’exposició de fotografies Joaquim Gomis retrata Miró i Mont-roig, que es podrà veure fins al 27 de novembre al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig. L’acte inaugural comptarà amb la presència de la neta de Joaquim Gomis, Odette Viñas Gomis.

L’autor de les imatges que es poden veure a Mont-roig, Joaquim Gomis, va ser un empresari, promotor artístic, col·leccionista i president de la Fundació Joan Miró de 1972 a 1975. Va ser un dels primers  fotògrafs catalans a emprar un llenguatge modern i va mantenir un estret  lligam d’amistat amb Joan Miró durant més de mig segle. En aquest sentit, l’exposició  recull una selecció de les imatges que va fer on es copsa la vida de Miró, del Mas Miró i del poble de Mont-roig.

‘Maria Dolors Miró, Anna Maria Prats, Odette Cherbonnier i Joan Miró davant de l’Ermita’. Fons Joaquim Gomis (Arxiu Nacional de Catalunya). © Hereus de Joaquim Gomis. Fundació Joan Miró, Barcelona.

El projecte de producció de l’exposició és de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i forma part dels actes del programa commemoratiu ‘Cent anys inspirant’ per celebrar el centenari del quatre La Masia de Joan Miró.

Pilar Juncosa, la vidua de Joan Miró, definia en el pròleg del llibre Joaquim Gomis, Joan Miró. Fotografies 1941-1981 que Gomis havia estat un amic en majúscules per a Miró: «Va ser una amistat extensiva a tota la família, a la seva dona Odette i als seus fills. Ens visitàvem, passàvem junts alguns estius i aprofitàvem qualsevol oportunitat per retrobar-nos a Barcelona, Mont-roig i Mallorca.» Un estret lligam d’amistat que va durar més de cinquanta anys.

Estius de convivència

D’aquests estius de convivència entre les dues famílies al Mas Miró n’han quedat centenars d’imatges preses per Joaquim Gomis, algunes de les quals s’han  seleccionat per donar forma a l’exposició «Joaquim Gomis retrata Joan Miró i Mont-roig». Joaquim Gomis va realitzar aquestes fotografies durant els anys quaranta i cinquanta del segle XX, amb gran cura, i sota la tutela directa del mateix Joan Miró. Gomis va copsar amb un llenguatge fotogràfic modern els temes que l’artista havia plasmat en les seves obres.

‘Mont-roig del Camp, 1946’. Fons Joaquim Gomis (Arxiu Nacional de Catalunya). © Hereus de Joaquim Gomis. Fundació Joan Miró, Barcelona.

Totes les fotografies reproduïdes pertanyen al Fons Gomis, del qual la Fundació Miró gestiona els drets, i representen un valuós testimoni sobre la vida, l’obra, els paisatges i el procés creatiu de Miró. En concret, el fons, està format per 70.000 imatges i documentació complementària (cartes, reculls de premsa, llibres i catàlegs), que es pot consultar a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Gomis era conscient del que Mont-roig significava en la vida, en l’obra i en el pensament de Joan Miró. I les fotografies d’aquesta exposició en són un clar reflex. La col·lecció de fotografies que Gomis pren de Mont-roig i el seu entorn no acosta només al paisatge emocional de Miró sinó que també posa  al visitant en contacte directe amb el medi físic i el context social que es vivia en un nucli rural com Mont-roig als anys quaranta del segle passat.

Un record sobre el Mont-roig del passat

El recorregut per les fotografies portarà les persones més grans a recordar com era Mont-roig, els seus carrerons i places, les fonts i les portes de fustes de les cases. A través de l’observació de les fotografies permetrà a l’espectador pujar per camins emmarcats per marges de pedra seca fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Roca i, des d’allí, veure l’extensió de camps cultivats als seus peus o baixar fins a la platja de la Pixerota per descobrir-hi la caseta dels Carabiners, ara ja desapareguda.

Comparteix aquest article