L’Ajuntament de Mont-roig del Camp se suma un any més a la XIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus
- Es faran diverses activitats destinades a potenciar l’economia circular i la sostenibilitat com són les recollides de residus, l’aprofitament alimentari o el repartiment de bosses reutilitzables als comerços, entre d’altres
L’Ajuntament de Mont-roig del Camp col·labora un any més amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que té lloc del 20 al 28 de novembre impulsada també per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). El consistori promou diverses iniciatives amb l’objectiu d’involucrar la ciutadania en accions de prevenció de residus i conscienciació sobre la necessitat de preservar el medi ambient.
En el cas del nostre municipi es faran 2 accions de recollida de residus en el marc de l’acció Let’s clean up. En concret la primera tindrà lloc el dissabte 27 de novembre de 10h a 12h al barranc de l’Horta de Mont-roig. El punt de sortida seran els Rentadors de Mont-roig. La segona jornada de la campanya tindrà lloc el dissabte 11 de desembre a la punta del Riu Llastres a Miami Platja i la trobada serà a la pèrgola de la punta del riu. Seran dues accions de neteja de l’entorn natural adreçades a tot tipus de públic i on els assistents s’enduran un obsequi residu zero.
Crida a la participació de bars i restaurants
Des de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp també s’ha fet una crida a cuiners i cuineres de bars i restaurants del municipi a involucrar-se en aquestes jornades per tal que comparteixin receptes d’aprofitament per reduir el malbaratament alimentari. Aquestes receptes s’aniran publicant cada dia a les xarxes socials de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, durant la setmana vinent.
També, en el marc de la campanya, s’ha fet arribar als comerços del municipi bosses reutilitzables de cotó per a que les distribueixin entre la seva clientela amb l’objectiu de seguir eliminant les bosses d’un sol ús i, al mateix temps, fomentar el comerç local. Per altra banda, també s’ha fet una campanya de difusió i conscienciació als centres escolars del municipi per involucrar-los en les diverses accions i a través de les quals s’ha post fil a l’agulla per col·laborar amb diverses accions en pro de la prevenció de residus.
Comunitats circulars
Cada edició de la Setmana Europea es posa èmfasi en una temàtica específica. Enguany, l’enfoc és en el binomi comunitats circulars i comunitats sostenibles. La idea és inspirar noves accions per canviar l’hàbit de consum i productiu de la societat, i apel·lar a la responsabilitat compartida que hi ha al darrere de la prevenció de residus, a més del paper important que tenim totes les persones i comunitats locals per reduir-ne la generació.
Com que el procés de col·laboració entre la ciutadania és clau, aquest any la Setmana Europea de la Prevenció de Residus llança el repte d’actuar en conjunt per a donar forma a comunitats circulars, destinades a prevenir la generació de residus.
La promoció de l’economia circular i d’una societat sostenible requereix un canvi en els patrons de consum i producció molt més enllà de l’acció climàtica. Es tracta d’una transició ecològica completa que ha de ser dirigida i assumida com a pròpia per les comunitats per tenir èxit. Cal promoure la solidaritat i col·laboració entre les comunitats per assolir un desenvolupament sostenible, mantenint un bon equilibri entre els pilars ambientals, socials i econòmics subjacents. Les comunitats petites, locals, justes, inclusives i circulars poden exercir un gran paper en l’impuls d’Europa cap a un futur sostenible.