L’Ajuntament realitza tractaments d’endoteràpia i fumigació aèria per reduir la processionària dels espais públics
-
També es posarà en marxa un pla de xoc a finals de mes i a principis de gener per retirar manualment aquesta plaga allà on la fumigació aèria no hagi fet efecte
L’Ajuntament de Mont-roig del Camp, a través del departament d’Entorn Natural, és conscient del problema que genera la processionària del pi per als habitants del municipi i les seves mascotes. Per aquest motiu, un any més s’han dut a terme diverses actuacions per mantenir en òptimes condicions les zones arbrades en diferents àrees del municipi.
A les zones urbanes públiques, s’han realitzat tractaments d’endoteràpia i fumigació aèria. L’endoteràpia implica la injecció d’un tractament al tronc del pi, que es distribueix per la saba de l’arbre i arriba a les larves, causant la seva mort. Un exemple d’això es va donar al parc de gossos “Can Laika” a Miami Platja, on es van aplicar aquests tractaments amb èxit, eliminant les borses de processionària. Algunes d’aquestes bosses van caure per efecte del vent dels últims dies, però les orugues eren petites, estaven en fase formació i ja estaven afectades pel tractament i, per tant, no suposen cap perill ni per les mascotes ni per les persones.
500 arbres
Aquests tractaments més costosos s’apliquen a les zones públiques més sensibles del municipi, com parcs, voltants d’escoles, places públiques i edificis municipals. En aquesta campanya, s’han tractat 500 arbres. Per als altres espais públics propers als nuclis de població, s’utilitza la fumigació aèria. Tot i que aquest sistema no és del 100% eficaç, s’han de complir les normatives ambientals, utilitzant productes menys agressius.
Per abordar les possibles fallides, es preveu un pla de xoc que implica la retirada de borses a finals de desembre i durant gener de l’any següent, segons l’evolució de la plaga. Això assegurarà la correcta salut vegetal en aquests espais.
El problema més crític rau en els pins de propietat privada, on l’Ajuntament no pot intervenir directament. Per abordar aquesta qüestió i com a novetat, enguany s’han enviat cartes als propietaris d’espais urbans amb incidents detectats en anys anteriors, sol·licitant-los que realitzin el tractament contra la processionària. En molts casos, s’ha obtingut una resposta positiva, la qual cosa contribueix a mitigar aquesta problemàtica.