Campanya per controlar el mosquit tigre

Campanya per controlar el mosquit tigre

Mosquit tigre La Regidoria de Sanitat Pública de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp fa una crida als propietaris d’habitatges amb jardí i solars del municipi, per tal que netegin les piscines i buidin d’aigua tots els recipients i cubells que puguin tenir als jardins. 

L’objectiu és evitar la proliferació de plagues de mosquits al municipi: el mètode més efectiu per fer-ho és evitar la posta d’ous i el creixement de les larves de mosquit, mitjançant l’eliminació dels punts d’aigua necessaris per al seu desenvolupament i supervivència. 

La regidoria recorda a la ciutadania que les larves de mosquit es desenvolupen a l’aigua i les pluges caigudes els darrers dies al territori, juntament amb les càlides temperatures, facilitaran la reproducció i el desenvolupament d’aquest insecte, un dels que més molèsties originen a la població durant les temporades estivals.

Actuació municipal i col·laboració ciutadana

La campanya informativa complementa els treballs de control i manteniment de plagues que l’Ajuntament realitza cada any en zones humides del municipi susceptibles a l’aparició de focus, com pot ser l’Estany Gelat, les Ruines de Miramar, la Punta del Riu i les depuradores. 

La Diputació de Tarragona, dins el seu programa de Protecció de la Salut Pública, ha subvencionat una part dels treballs de control del mosquit tigre i la mosca negra durant els anys. 

Aquest 2015, es va iniciar la campanya de control de larves de mosquit a finals de març amb motiu de les altes temperatures que hi havia per aquestes dates i, posteriorment, es realitza un control quinzenal per controlar les larves.

Tot i així, perquè aquesta actuació pública sigui efectiva és necessari que els veïns es conscienciïn de la importància dels seus actes en la lluita contra la proliferació d’aquesta plaga i col•laborin en la neteja de les seves piscines i jardins particulars, on l’acció de l’Ajuntament no arriba.

Des del Departament de Sanitat tramitem tots els avisos que ens fan arribar els ciutadans informant-nos de cases particulars abandonades on es pot generar un problema ja sigui per piscines o jardins sense manteniment per tal de localitzar els propietaris i requerir-los la neteja i manteniment.

Entre les espècies de mosquits detectades sobresurt el mosquit tigre (Aedes albopictus), un insecte originari del sud-est asiàtic que es va detectar per primera vegada a Catalunya l’any 2004, i que va arribar al municipi de Mont-roig del Camp l’any 2009. Aquest mosquit provoca una erupció cutània molt dolorosa amb les seves picades.

Recomanacions a seguir:

Per evitar la proliferació d’aquest insecte, des de la regidoria de Sanitat Pública es recomana:
– Buidar dos cops per setmana, retirar o capgirar els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc.
– Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera el safareig i les basses petites.
– Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs.
– Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.
– Eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves de mosquits.
– Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua.
– Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzin, evitant que els plàstics instal•lats acumulin aigua.
– Realitzar el manteniment de l’aigua de les piscines per evitar que l’aigua es corrompi.

L’Ajuntament confia en la implicació del veïnat per potenciar la protecció de la salut pública i el medi ambient, tot incrementant la qualitat de vida dels ciutadans.

Per més informació, consulteu les indicacions que es donen al web de la Generalitat de Catalunya a l’enllaç http://www.gencat.cat/web/multimedia/cat/mosquit/index_htm.htm

Imatge portada

mosquito-tigre_0.jpg

Comparteix aquest article