El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp atorga per unanimitat el Guardó d’Honor del municipi a l’Associació de Veïns Muntanya Roja
-
L’entitat és reconeguda per la seva tasca en la preservació i difusió de la cultura, la història i les tradicions locals durant més de cinquanta anys
El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dilluns 13 de gener de 2025, ha aprovat per unanimitat concedir el Guardó d’Honor Municipal a l’Associació de Veïns Muntanya Roja, reconeixent la seva trajectòria exemplar en la promoció i preservació de la cultura, la història i les tradicions locals durant més de cinquanta anys.
Aquest passat 2024, l’Associació de Veïns Muntanya Roja ha celebrat el cinquantè aniversari des de la seva creació. Una de les entitats amb una trajectòria més llarga en el teixit associatiu local. La seva primera activitat cultural es remunta al 23 de juny de 1974, durant la revetlla de Sant Joan, quan l’entitat va anar a buscar la Flama del Canigó a Reus per repartir-la entre els veïns de Mont-roig que volien encendre les seves fogueres. Malgrat que l’acta fundacional data del 15 de novembre de 1978 i el registre oficial al Govern Civil de Tarragona és de 1979, l’entitat ja havia començat la seva tasca anys abans.
L’Associació de Veïns Muntanya Roja ha jugat un paper fonamental en la recuperació i la difusió de la història local mont-rogenca. Des de la seva fundació, ha impulsat l’edició de disset llibres i ha promogut un ampli ventall d’activitats culturals, com els aplecs de sardanes, la recuperació del Ball de Coques i la celebració del Cap de Setmana Diatònic. A més, ha estat una entitat clau en la difusió del patrimoni de pedra seca i en l’organització d’esdeveniments com les festes de la Mare de Déu de la Roca, incloent-hi les projeccions d’imatges històriques.
La revista Ressò mont-rogenc, impulsada per l’associació, ha esdevingut una font imprescindible d’informació i crònica local, encara avui en dia. Amb aquest mitjà, l’entitat ha contribuït a la difusió de la història local i ha homenatjat figures destacades com Joan Miró, Baptista Nogués i Grifoll, i Jacint Salvadó entre d’altres.
En l’actualitat, l’Associació de Veïns Muntanya Roja continua sent una de les principals entitats culturals del municipi, amb un compromís ferm amb la preservació de la cultura popular, la promoció de la història local i el foment del sentiment de comunitat. Aquesta trajectòria única i el seu impacte profund en la vida cultural i social de Mont-roig han estat determinants per al reconeixement atorgat pel consistori.
Entrega del Guardó d’Honor i paraules d’agraïment
Representants de l’Associació de Veïns Muntanya Roja han assistit al plenari, on s’ha fet també l’acte oficial d’entrega del Guardó d’Honor. L’alcalde Fran Morancho ha lliurat al president de l’entitat, Miquel Anguera, una litografia de l’artista local Lluís Fongrau i el pin d’or de la corporació.
En el torn d’intervencions, Irene Aragonès del grup municipal d’ERC, que s’ha emocionat en el transcurs del seu discurs, ha remarcat que és un acte de justícia l’entrega, avui, d’aquest reconeixement a un grup que fa anys que treballa per la defensa de la cultura i les tradicions. Ha agraït també la tasca de totes les persones que han passat per la junta de l’entitat i els ha felicitat per la seva constància. Cal recordar, que la proposta d’atorgar aquest guardó a l’Associació de Veïns Muntanya Roja, va ser feta pel grup municipal d’ERC.
Per part del grup municipal de Junts, Simó Gras ha destacat que “no fórem el Mont-roig que som, sense l’Associació de Veïns Muntanya Roja”. I ha afegit que concedir la distinció no només honora a l’entitat, sinó també al municipi que ha gaudit de l’acció de l’associació durant aquests 50 anys, fent incís també amb la importància de la revista Ressò mont-rogenc com a crònica del municipi i demanant que torni en versió paper.
També la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Marimar Urisel, ha dedicat unes paraules d’agraïment a l’entitat, destacant que ha estat un símbol en la defensa de la cultura catalana, les tradicions i la defensa del patrimoni històric. “Els inicis amb la Flama del Canigó del 1974, son una prova del vostre esperit pioner” i ha posat en valor que al llarg d’aquests 50 anys hagin portat a terme multitud d’activitats, incloent la recuperació de tradicions mont-rogenques o la crònica viva que suposa el Ressò mont-rogenc. Ha acabat dient que “el guardó d’honor és un símbol del que heu fet però també una invitació a continuar aquesta tasca tan necessària que heu portat a terme”.
Finalment, el president de l’entitat Miquel Anguera, ha dit en primícia que, en relació al Ressò mont-rogenc, ja han trobat una solució per digitalitzar les edicions anteriors, fet que permetrà fer accessible tots aquests anys de cròniques. Pel que fa a les accions que han portat a terme aquests anys, ha mencionat el gran homenatge que es va fer a l’artista Joan Miró i la tasca que van dur a terme per aconseguir signatures per canviar el nom de la plaça del Generalissimo a plaça Joan Miró. Finalment, en nom de l’entitat ha agraït el reconeixement i ha fet una menció especial a les persones que ara falten però que n’han format part al llarg d’aquest mig segle d’història.