Grup Ametller Origen projecta un nou hub agroalimentari a Mont-roig del Camp amb una inversió de 50M€, la més gran del sector hortícola català

Grup Ametller Origen projecta un nou hub agroalimentari a Mont-roig del Camp amb una inversió de 50M€, la més gran del sector hortícola català

  • Presentació del projecte del Grup Ametller amb la presència de Yolanda Pérez, regidora d’Impuls Econòmic de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp; Jordi Ametller, cofundador d’Ametller Origen; Miquel Sàmper i Rodríguez, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya; Fran Morancho López, alcalde de Mont-roig del Camp; Cristina Massot Berna, secretària general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Joan Simó, director d’Innovació i Sostenibilitat del Grup Ametller Origen

    La companyia familiar, especialitzada en producte fresc i de qualitat, ha presentat avui en un acte amb l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, el nou projecte d’agricultura eficient que allotjarà la futura seu de l’àrea de R+D+i del grup

  • El projecte s’ubicarà en 100 ha de terrenys actualment improductius, i un cop acabat comptarà amb un equip humà de més de 500 professionals format per investigadors, nutricionistes i tècnics agrícoles
  • A les instal·lacions de Mont-roig, el grup hi treballarà la traçabilitat dels cultius de forma integral, des del planter fins a l’empaquetat, garantint varietats i tractaments a través de 50 hectàrees d’hivernacles tecnificats dedicats a la producció de fruita i verdura
  • El nou hub també tindrà el propòsit de transferir coneixement a d’altres professionals, canviant el paradigma del món hortícola a Catalunya; s’hi durà a terme la formació de noves generacions d’agricultors, amb la incorporació de perfils diferents als actuals
  • L’Ajuntament de Mont-roig del Camp organitza una sessió informativa el pròxim 26 de febrer al Centre Polivalent de Miami Platja per tal que tots els veïns i veïnes del municipi puguin conèixer el projecte de primera mà

Grup Ametller Origen, companyia familiar especialitzada en alimentació saludable, projecta un nou hub d’innovació i producció  agroalimentària a Mont-roig del Camp que esdevindrà la futura seu de l’àrea de R+D+i agrícola del grup, amb una inversió prevista de 50M€, la més gran del sector hortícola català. L’empresa ha donat a conèixer avui el projecte en un acte presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i per l’alcalde del municipi, Fran Morancho, i on també hi ha estat present la secretària general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Cristina Massot.

L’acte ha tingut lloc a les noves instal·lacions de l’Ecoespai, situat a Miami Platja, i hi han assistit els principals agents econòmics i socials del territori, així com representants polítics com la delegada del govern de la Generalitat a Tarragona, Lucía López, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.

El nou hub que es projecta al municipi del Baix Camp es planteja com un espai especialitzat en agricultura eficient i sostenible. A Mont-roig, Ametller Origen hi treballarà la traçabilitat dels cultius de forma integral, des del planter fins a l’empaquetat final, garantint el control sobre les varietats i els tractaments durant tot el procés, i fent el seguiment de la petjada hídrica i de carboni.

“Aquest projecte és un clar exemple de la força de la innovació i la sostenibilitat en el nostre teixit econòmic. A través de la creació de noves oportunitats laborals i la implementació de tecnologies punteres, Ametller Origen està contribuint a reforçar la competitivitat de l’agricultura catalana i a crear llocs de treball de qualitat”, apunta el conseller Miquel Sàmper.

L’alcalde Fran Morancho, per la seva banda, assegura que “l’arribada del Grup Ametller Origen al municipi respon a l’esforç que estem fent per diversificar l’economia local i consolidar el triangle entre els sectors primari, turístic i industrial. Som un municipi de llarga tradició agrícola, un sector que ens identifica i ens enorgulleix. Per això, estem molt contents que una companyia local referent en innovació i producció alimentària hagi triat Mont-roig per desenvolupar un projecte que té la vocació de ser punta de llança en la transformació agroalimentària a Catalunya”.

“Som d’una família de pagesos des de 1830 -afirma Jordi Ametller, cofundador i responsable de l’àrea agrícola de la companyia-; coneixem tots els passos que calen abans que un tomàquet arribi a la botiga i, precisament per això, estem contents d’anunciar un projecte que representa un sal qualitatiu tan gran en el cultiu hortícola a casa nostra”.

El model ‘Mont-roig’, horticultura d’alta eficiència

Les instal·lacions ocuparan una superfície de 100 ha en total en terrenys actualment improductius, i comptaran en la seva fase final amb un sistema d’hivernacles tecnificats de 50 ha dedicats a la producció agrària de fruita i verdura, envoltats d’altres infraestructures com petits laboratoris, sales de tast i un magatzem d’expedició. “El producte sortirà del recinte un cop empaquetat, cosa que eliminarà les emissions derivades del transport durant les fases intermitges del procés, i minimitzarà pràcticament a zero les plagues o malalties, reduint l’ús de productes fitosanitaris”, explica Joan Simó, director d’Innovació i Sostenibilitat del Grup Ametller Origen.

A més, els cultius de Mont-roig del Camp seran hidropònics, un sistema que optimitza l’ús de l’aigua i dels nutrients, reduint considerablement les necessitats hídriques del projecte. Tal com precisa Simó, “aquest tipus de cultius poden arriba a necessitar només el 10% de l’aigua que fan servir els sistemes convencionals; el projecte del nou hub preveu que el 50% dels recursos hídrics provinguin de l’aigua de pluja amb l’objectiu de no fer ús de l’aqüífer de Mont-roig”.

La nova seu tarragonina, a més, es planteja com un referent en termes d’eficiència energètica, petjada hídrica i seguretat alimentària, entre d’altres qüestions: “El hub de Mont-roig pretén canviar el paradigma del món hortícola a Catalunya -apunta Ametller-; les millores previstes en la productivitat, de més del 40%, han de servir en bona part per millorar les condicions laborals d’aquesta professió en el sentit més ampli de la paraula i suposaran la incorporació de perfils molt diferents als actuals”.

Formació, ocupació de qualitat i finançament de tercers

El nou hub de Mont-roig comptarà, un cop acabat, amb un equip humà de més de 500 professionals, entre els quals s’hi comptarà personal del departament de R+D+i del grup, així com tècnics agrícoles, nutricionistes, operaris i assistents de control biològic, entre d’altres. Les obres de la primera fase del projecte, que inclou unes 10 ha d’hivernacles i el magatzem, s’iniciaran durant l’any 2026 i es preveu poder-hi començar a cultivar a principis del 2027.

A més, el centre es planteja com un espai per a la formació de futurs professionals de l’agricultura i l’horticultura a Catalunya, i per al creixement d’aquells que ja s’hi dediquen: “El hub de Mont-roig té el propòsit de transferir coneixement a d’altres professionals –explica Ametller-; des del grup tenim la ferma voluntat d’acompanyar també financerament els projectes de tercers que vulguin adoptar la tecnologia que implantarem en aquesta població”.

Des de la seu tarragonina, Ametller Origen potenciarà la creació d’estudis amb universitats i centres educatius per tal que estudiants de diverses disciplines puguin dur a terme part de la seva formació a les instal·lacions, i facilitarà la promoció interna dels col·laboradors contractats cap a posicions de més responsabilitat.

Catalunya ha perdut el 57% de la superfície hortícola

En el primer quart de segle, el consum de tomàquets a Catalunya ha crescut més d’un 30%, al ritme que ha incrementat el nombre d’habitants. No obstant això, la producció d’aquesta fruita s’ha desplomat més d’un 71% en el mateix període: “L’any 1999 es cultivaven a Catalunya més de 126M de kg de tomàquets i actualment no arribem als 36M de kg –alerta Joan Simó, director d’Innovació i Sostenibilitat del Grup Ametller Origen-; aquesta caiguda genera una dependència important de les importacions que es veurà encara més agreujada en els pròxims anys, un cop s’hagin jubilat molts dels pagesos que avui encara treballen”.

El nou hub que projecta Ametller Origen al Camp de Tarragona se servirà de la tecnologia per donar valor a uns terrenys actualment improductius. En els darrers 25 anys, la superfície hortícola de Catalunya ha passat de més de 20.700 ha a tenir només 8.800 ha, la qual cosa suposa un retrocés de més del 57%. El nombre d’explotacions agrícoles, per la seva banda, ha disminuït un 32% en els mateixos anys, passant de les 71.000 a les 45.000 explotacions.

Ametller Origen, un model d’integració vertical únic

“La meitat del producte que es ven a les nostres botigues son frescos -recorda Jordi Ametller-; en aquest sentit, el nou centre de Mont-roig ens permetrà satisfer la demanda creixent de fruita i verdura, autèntica protagonista de les nostres botigues, a través de la producció de proximitat”.

Amb unes vendes de 681M€ l’any 2024, un 23% més que l’any anterior, i una desena de noves inauguracions en el passat exercici, el grup té previst mantenir el ritme d’obertures actual de cara al 2025. En l’actualitat, la quota de mercat d’Ametller Origen és d’un 3,63%, segons dades de Nielsen, i s’eleva al 14% i a l’11% en fruita i verdura, respectivament.

L’aposta pel Camp de Tarragona del grup

La companyia compta actualment amb 146 botigues repartides entre Catalunya i Andorra. És precisament a Tarragona on Ametller Origen disposa d’un dels seus establiments més grans, inaugurat el passat novembre a Les Gavarres. El local disposa d’una superfície aproximada de 1.300 metres quadrats, amb un gran protagonisme de la categoria de frescos, i on també s’hi han incorporat seccions de carnisseria, peixateria, sushi i un forn de pa.

En termes de producció hortícola, la companyia disposa de més de 1.800 hectàrees de cultius propis a l’eix mediterrani, diversos d’ells situats a les comarques del Montsià i el Baix Ebre, en municipis com Camarles, L’Aldea, Tortosa i Santa Bàrbara.

Amb unes vendes de 681M€ l’any 2024, un 23% més que l’any anterior, i una desena de noves inauguracions en el passat exercici, el grup té previst mantenir el ritme d’obertures actual de cara al 2025. En l’actualitat, la quota de mercat d’Ametller Origen és d’un 3,63%, segons dades de Nielsen, i s’eleva al 14% i a l’11% en fruita i verdura, respectivament.

Mont-roig del Camp, municipi de tradició agrícola amb projecció de futur

Mont-roig del Camp és un municipi amb una llarga tradició agrícola, basada principalment en el conreu d’oliveres i hortalisses, i més antigament amb la vinya. Aquesta activitat ha estat clau en el desenvolupament econòmic local i ha permès mantenir un teixit productiu sòlid al llarg dels anys. A més, la seva ubicació estratègica, amb accés directe a les principals vies de comunicació del Camp de Tarragona, converteix Mont-roig en un enclavament idoni per a la implantació de projectes innovadors en el sector agroalimentari.

En aquest sentit, l’arribada del Grup Ametller Origen suposa una oportunitat única per al municipi. Morancho, ha destacat la importància d’aquesta inversió: “La implantació del Grup Ametller Origen al nostre municipi és una gran notícia. No només reforça la diversificació econòmica de Mont-roig del Camp, sinó que també consolida la nostra aposta per atreure empreses capdavanteres que generin riquesa i ocupació”.

Cal destacar també que aquest projecte està emmarcat en les accions estratègiques de l’Agenda Urbana de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, l’instrument de planificació a través del qual el consistori continua impulsant un municipi innovador i econòmicament competitiu, amb una economia diversificada, així com una agricultura sostenible i tecnificada.

Per això, aquesta inversió és el resultat de la feina constant de l’Ajuntament per captar empreses de prestigi interessades a establir-se al municipi. “Hem treballat intensament perquè aquest projecte es fes realitat, establint un diàleg fluid i constructiu amb el Grup Ametller Origen. L’acord assolit entre totes les parts és un exemple de col·laboració publicoprivada amb un impacte positiu per a la ciutadania”, ha remarcat Morancho.

El projecte també reforçarà la posició de Mont-roig del Camp com un punt estratègic en la transformació agroalimentària de Catalunya. “Volem que Mont-roig del Camp sigui un referent en el sector. L’aposta d’Ametller Origen per establir-se aquí ens dona una gran projecció i ens permet avançar cap a un model econòmic sostenible, innovador i arrelat al territori”, ha afegit l’alcalde.

Presentació oficial a la ciutadania el 26 de febrer

Per donar a conèixer el projecte, en profunditat, a la ciutadania, l’Ajuntament convoca a tots els veïns i veïnes, així com persones interessades a un acte públic de presentació que tindrà lloc el dimecres 26 de febrer, a les 19 h, al Centre Polivalent de Miami Platja. La sessió comptarà amb la presència del grup Ametller i hi haurà un torn obert de preguntes per resoldre els dubtes que puguin sorgir. Així mateix, l’acte es podrà veure en directe a través del Canal Youtube de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp.

Share this post