L’Ajuntament de Mont-roig del Camp impulsa la campanya #DonaNom, un procés participatiu per feminitzar el nomenclàtor municipal

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp impulsa la campanya #DonaNom, un procés participatiu per feminitzar el nomenclàtor municipal

  • Cartell campanya participativa Dona Nom.

    La ciutadania i les entitats del municipi seran les que proposin els noms de dones queanalitzarà i validarà posteriorment una comissió de seguiment, constituïda per experts i representants institucionals, abans de la votació popular al final del procés

  • La ciutadania podrá participar a través de l’app eAgora, les OMAc i les biblioteques municipals. També s’han programat dos actes de presentació a Mont-roig i a Miami Platja els dies 5 i 6 de març en el marc de les jornades del 8M Dia Internacional de les Dones

Descarrega els detalls de la campanya  en aquest enllaç.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp iniciarà a principis de març un procés participatiu que té com a objectiu final feminitzar el nomenclàtor municipal (els noms dels carrers,  ja que només un 6% tenen actualment nom de dona.  La finalitat de la campanya #DonaNom  és reivindicar i visibilitzar la memòria de les dones del municipi, de l’entorn més proper i de la resta del món amb la inclusió dels seus noms al nomenclàtor municipal. Amb aquest procés participatiu l’Ajuntament fa una nova aposta per la transparència, la participació i la col·laboració entre el consistori i la ciutadania.

El govern municipal considera que la discriminació per raó de gènere també s’evidencia en el nomenclàtor dels carrers del nostre municipi i és un deure de l’administració i del govern local exercir la seva funció d’agent impulsor de la consciència lluitant contra la manca de referents femenins que pateix la ciutadania.

El procés participatiu #DonaNom s’iniciarà amb la constitució d’una Comissió de Seguiment del procés participatiu que aprovarà la normativa, vetllarà pel seu compliment i avaluarà i aprovarà les propostes. Aquesta Comissió està integrada per membres del Centre d’Estudis Mont-rogencs, l’Associació Cultural Arxiu i Memòria, representants de la ciutadania, les regidores de Participació Ciutadana i Igualtat i les tècniques dels departaments, i un representant de cada grup polític amb representació al Ple municipal, amb l’excepció de Ciutadans que va decidir no participar.  La regidora de Participació Ciutadana, Francis Ortiz, va convocar la primera reunió de la Comissió de Seguiment el passat 18 de febrer on els seus integrants van poder debatre el format i la normativa del procés.

Funcionament del procés

El procés es realitzarà a través de l’aplicació mòbil eAgora, que es podrà descarregar gratuïtament i que constarà de les següents fases:

Del 5 de març al 5 d’abril tindrà lloc la recollida de propostes per part de la ciutadania i les entitats locals inscrites al registre municipal A través de l’app eAgora es podran proposar noms de carrer femenins  amb una breu descripció dels motius pels quals es fa la proposta. També es podran fer propostes de forma presencial a través de les OMAC’s i a determinats actes que es realitzin al municipi i que s’anunciaran amb antelació.

Posteriorment, del 6 al 17 d’abril totes les propostes de nom presentades seran avaluades i validades per part de la Comissió de Seguiment. S’avaluarà que compleixin els criteris definits prèviament en aquesta i que són:

  1. – Cal que siguin noms de dona.
  2. – Cal que la persona faci més de dos anys que estigui difunta.
  3. – Els noms femenins podran pertànyer a l’àmbit de Mont-roig del Camp i Miami Platja, de Catalunya o qualsevol altre territori.
  4. – Les dones suggerides han d’haver tingut rellevància en àmbits com ciència, cultura, política, esport, societat civil, etc.

Un cop finalitzat el procés de validació de les propostes presentades, s’obrirà el període de votació que es farà del 21 d’abril i el 22 de maig. La informació sobre les propostes validades es publicarà a la web municipal, però la votació es realitzarà a través de l’app eAgora. En aquesta fase de votació, podran participar totes les persones majors de 16 anys empadronades al municipi. La votació es podrà realitzar en línia a través de l’app eAgora i, presencialment, a través de les OMAC’s. El dia 30 de maig està previst que es presentin els resultats del projecte #DonaNom. Finalment, els noms escollits s’aniran posant als carrers progressivament.

Presentació de la campanya

Precisament, per tal de donar a conèixer la campanya #DonaNom, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha convocat dues presentacions del procés  participatiu obertes a tota la ciutadania i les entitats. La primera  serà el dissabte 5 de març a  les  18h al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig i el segon acte serà el diumenge 6 de març també a les 18h al Centre  Polivalent  de Miami  Platja.

Comparteix aquest article