L’Ajuntament intensifica la campanya perquè les persones propietàries de pinars actuïn sobre la processionària

L’Ajuntament intensifica la campanya perquè les persones propietàries de pinars actuïn sobre la processionària

  • Imatge d’arxiu d’un tractament d’endoteràpia a un pi.

    Més del 95% de la problemàtica es concentra en zones privades on el consistori té capacitat limitada d’actuació, més enllà d’instar a fer tractaments

  • El tractament en espais públics i parcel·les de titularitat municipal va començar a la tardor amb l’endoteràpia i la fumigació, actuacions que encara continuen amb l’extracció manual de nius d’erugues

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha enviat comunicacions a les persones propietàries de parcel·les privades on s’ha detectat processionària instant-los a realitzar el tractament necessari per a la seva eliminació. El motiu és que més del 95 % de les parcel·les que tenen problemes de processionària són de titularitat privada, on el consistori té limitada l’actuació, més enllà de requerir a actuar.

En aquest sentit,  des de l’Ajuntament, plenament conscient de la problemàtica que genera la processionària, s’està treballant en canvis normatius per agilitzar les intervencions en zones privades que generin problemes i en la introducció de més espècies arbòries per tal de fomentar la biodiversitat i evitar proliferacions de plagues.

Cal recordar que el  municipi té més de 150 km de carrers en zones qualificades com a ciutat jardí, amb grans parcel·les envoltades de bosc mediterrani, on es pot gaudir d’un entorn saludable i natural, però amb la contrapartida d’haver de conviure amb espècies no desitjades.

Tractaments en espais públics

Paral·lelament, l’Ajuntament continua treballant en espais públics i en parcel·les de titularitat municipal on es detecta aquesta problemàtica. Els tractaments preventius van començar a finals del mes d’octubre i començament de novembre amb la realització de l’endoteràpia a 500 pins situats en les zones més sensibles del municipi. Aquest tractament consisteix en la injecció directa al tronc del pi un producte insecticida, de manera que és absorbit a través de la sàvia i s’eviten tractaments amb polvorització aèria.

Al mateix temps, s’ha fumigat la resta de zones de titularitat municipal que no han estat tractades amb aquesta tècnica. Tot i això, cal tenir en compte que els tractaments que es realitzen, sobretot la fumigació, han de complir tota la normativa ambiental de fitosanitaris que cada vegada és més estricta i restrictiva per evitar que aquests tinguin conseqüències negatives per les persones, animals o medi. Un fet que provoca que aquests productes cada vegada siguin menys agressius i puguin perdre eficàcia.

A més, com a mesura excepcional, s’ha previst una partida per la retirada manual de nius mitjançant un camió cistella per arribar als llocs on el tractament inicial no ha tingut l’efectivitat esperada. En aquest sentit, l’empresa adjudicatària del servei ha fet diverses jornades de retirada manual dels nius d’erugues. Unes actuacions que encara continuen en cas de detectar-se nous focus en espais públics.

Comparteix aquest article