L’Ajuntament lamenta la mort de l’oceanògraf mont-rogenc Antoni Ballester
-
El científic i pioner de la investigació espanyola a l’Antàrtida va néixer a Mont-roig del Camp l’any 1920.
L’Ajuntament de Mont-roig del Camp lamenta la mort del químic i oceanògraf mont-rogenc, Antoni Ballester i Nolla, a l’edat de 96 anys, i vol expressar el seu condol a la seva família i companys. El dia 15 de febrer va morir a Barcelona el que va ser pioner de la investigació espanyola a l’Antàrtida. Llicenciat en Químiques i Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona, va desenvolupar la major part de la seva carrera al que ara és l’Institut de Ciències del Mar, depenent del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). També va ser director de l’Institut de Ciències del Mar de l’illa de Margarita, a Veneçuela i president del Comtè d’Oceanografia Química del CIESM de Mònaco.
Antoni Ballester va néixer el 16 de maig de 1920 al número 9 del carrer de la Indústria de Mont-roig del Camp. El científic va lluitar durant molts anys de la seva vida professional per la fundació d’una base reconeguda internacionalment a l’illa antàrtica de Livingston. No obstant això, pocs mesos abans de veure assolit el seu objectiu va patir un accident vascular cerebral. A partir d’aquest moment l’oceanògrafa Josefina Castellví va assumir la direcció d’aquesta base i el 12 de gener de 1988 es va inaugurar finalment la base Juan Carlos I.
Durant la festa de graduació del curs 1999/2000 de l’Institut d’Educació Secundària de Mont-roig del Camp es va fer públic a tota la població que el nom oficial del centre d’ensenyament portaria el nom d’Antoni Ballester, després d’haver estat escollit de forma democràtica entre la comunitat educativa. El 7 d’octubre de 2005 es va inaugurar el nou edifici de l’institut. L’acte va comptar amb la presència del científic i fill del poble, qui va signar el llibre d’honor del Centre.
Cal destacar que, fa poc més de tres anys, es va estrenar a les pantalles de cinema i, més endavant, a l’espai Sense Ficció de TV3 un documental dirigit per Albert Solé que narra l’aventura i la història de l’oceanògrafa Josefina Castellví qui també va oferir una conferència a la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig del Camp on va aprofitar per explicar algunes experiències viscudes amb el doctor Ballester. Els records glaçats és un treball audiovisual que mostra la passió per l’Antàrtida compartida entre Castellví i el científic Antoni Ballester, que llavors tenia 93 anys.