L’Ecoespai de Miami Platja, distingit als Premis de la Bioconstrucció de Catalunya 2025

L’Ecoespai de Miami Platja, distingit als Premis de la Bioconstrucció de Catalunya 2025

  • En el marc de la FirHàbitat d’Avià, el nou equipament ha estat distingit amb el Premi a l’Espai o Equipament Públic Bioconstruït.

L’Ecoespai de Miami Platja ha estat reconegut amb el Premi a l’Espai o Equipament Públic Bioconstruït en la segona edició dels Premis de la Bioconstrucció de Catalunya 2025, una distinció que consolida aquest edifici —projectat per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i que va entrar en funcionament fa unes setmanes— com un model de referència en arquitectura sostenible a nivell català. El guardó es va lliurar en el marc de Firhàbitat, la fira especialitzada en bioconstrucció i eficiència energètica, celebrada a Avià.

En total, en aquesta edició dels Premis de la Bioconstrucció es van rebre 14 candidatures, però només tres projectes optaven a la categoria d’equipament públic. L’Ecoespai, que ha estat executat per la constructora reusenca COASA, n’ha estat l’únic guardonat, amb una dotació econòmica de 1.500 euros.

Projectat per Pepe Milà i Ricomà, l’edifici es caracteritza per la seva forma orgànica, que evoca un palmell de mà oberta —popularment conegut com el Pop—, trencant amb l’esquema urbà convencional de Miami Platja. Aquesta forma no és només simbòlica, sinó que millora la captació de llum natural, afavoreix la ventilació creuada i optimitza la connexió amb l’entorn.

La construcció de l’Ecoespai s’ha fet amb materials naturals i de proximitat, com la fusta contralaminada (CLT), palla, argila, blocs de terra compactada i pintures ecològiques, deixats intencionadament a la vista per reforçar el caràcter pedagògic de l’edifici. És, doncs, tant un equipament públic com un espai d’aprenentatge viu sobre la bioconstrucció.

Sostenibilitat integral i serveis per a la ciutadania

L’Ecoespai no només destaca pel seu disseny i materials, sinó també per la seva eficiència energètica. Compta amb geotèrmia, aerotèrmia, plaques fotovoltaiques i un dipòsit de 47.000 litres per a la recollida i reutilització d’aigua de pluja.

Share this post