L’empresa sud-coreana de components de bateries ILJIN Materials invertirà 600 milions d’euros per obrir a Mont-roig del Camp la seva primera fàbrica a Europa

L’empresa sud-coreana de components de bateries ILJIN Materials invertirà 600 milions d’euros per obrir a Mont-roig del Camp la seva primera fàbrica a Europa

D’esquerra a dreta: el regidor Vicente Pérez, la regidora Yolanda Pérez, Gil Soo Jung, senior executive vice president d’Iljin, l’alcalde Fran Morancho, el CEO d’Iljin Jeom-Sick Yang, el conseller Roger Torrent, el general manager d’Iljin, Kyuntae Kim, la directora general d’Indústria Natàlia Mas i la directora d’Acció a Corea, Hee Yon Lee.

  • Ho ha anunciat des de Seül el conseller Roger Torrent, que ha estat acompanyat per l’alcalde Fran Morancho i una delegació de del govern mont-rogenc, després de reunir-se amb directius de la companyia asiàtica, una de les úniques del món que es dedica a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics

 

  • El projecte d’inversió, d’alt valor afegit i estratègic per Catalunya, contempla la creació de 500 nous llocs de treball amb la previsió d’obrir el 2024 a Mont-roig del Camp una planta de producció de 30.000 m2 al polígon dels Comellarets

 

  • L’alcalde de Mont-roig del Camp ha destacat la importància enorme d’aquesta inversió al municipi que “suposa una gran oportunitat, que a més respon perfectament a la nostra estratègia de diversificació econòmica i transició verda

Una delegació de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp encapçalada per l’alcalde Fran Morancho, la regidora d’Impuls Econòmic Yolanda Pérez i pel regidor i vicepresident de Nostraigua, Vicente Pérez, ha acompanyat avui a Corea el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent i Ramió, que ha anunciat que l’empresa sud-coreana ILJIN Materials, fabricant de components de bateries, invertirà 600 milions d’euros i crearà 500 llocs de treball a Mont-roig del Camp amb l’obertura de la seva primera fàbrica a Europa. Torrent ho ha donat a conèixer després de reunir-se juntament amb la delegació mont-rogenca a Seül amb directius de la companyia, una de les úniques empreses mundials dedicades a la fabricació de làmines de coure per a bateries de vehicles elèctrics i productes electrònics. En concret, la inversió s’executarà al  futur polígon industrial dels Comellarets, que disposa d’un total de 44 hectàrees i una immillorable ubicació amb accés directe a l’A-7 i l’AP-7.

 

Aquest projecte d’inversió greenfield (inversions de companyies sense presència prèvia al país) s’ha gestionat pels equips a Barcelona i l’oficina a Seül d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. L’oficina va identificar l’interès de la companyia sud-coreana per expandir-se a Europa i ha treballat en el darrer any amb l’Ajuntament de Mont-roig del Camp perquè es materialitzi a Catalunya.

El conseller Torrent ha destacat que “és la major inversió industrial de tipus ‘greenfield’ que s’ha fet a Catalunya els darrers 20 anys”. El titular d’Empresa i Treball ha subratllat que aquesta operació “respon a la prioritat del Govern de reindustrialitzar el país en clau verda, amb projectes d’alt valor tecnològic, que tinguin un efecte arrossegador en la nostra economia, que generin ocupació de qualitat i estiguin alineats amb els reptes col·lectius de la nostra societat”. Així mateix, ha remarcat que “és una notícia magnífica pel futur de la indústria de l’automoció a Catalunya” i ha agraït als responsables de l’empresa coreana “la seva decisió d’invertir a Catalunya i la seva confiança en l’ecosistema productiu català per escollir-lo a l’hora d’implantar la seva producció a Europa”.  

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha celebrat l’anunci i ha explicat que “el turisme i el sector serveis suposen pràcticament el 90% de l’economia local, per la qual cosa patim estacionalització i una ocupació de baixa qualitat. A més, la pandèmia ens ha afectat greument i la recuperació està sent difícil, per això aquesta inversió suposa una gran oportunitat, que a més respon perfectament a la nostra estratègia de diversificació econòmica i transició verda“.

El CEO d’Iljin, Jeon-Sik Yang, per la seva banda, ha explicat que un dels motius pels quals s’han decidit per Catalunya ha estat pel clima “ja que la temperatura que hi ha a la Mont-roig és d’idònia per a la producció d’aquest material, l’elecfoil. D’altra banda, el suport i ajuda de la Generalitat i l’Ajuntament durant tota la negociació ha estat determinant per la nostra elecció, així com l’aposta de les diferents administracions per la indústria de l’automòbil”. La situació estratègica de Catalunya també ha estat un element determinant, ja que “està ben comunicada amb Europa i el nord d’Àfrica, amb bones connexions marítimes, aèries i ferroviàries que permetran abastir a tots els nostres clients europeus”.

El conseller Torrent ha explicat que la previsió és que la planta estigui operativa a partir del 2024. Disposarà d’una superfície de 30.000 m2 entre la fàbrica, les àrees de  magatzem i un edifici tècnic. ILJIN, fundada l’any 1968 i amb seu central a Seül, compta amb 1.100 treballadors a escala internacional. Des de la seva fundació només disposava d’una planta de producció a Iksan (Corea del Sud), però fa pocs anys va construir una nova fàbrica a Malàisia. Compta amb clients com LG Energy Solution, Samsung SDI, Volkswagen o Northvolt, entre d’altres.

L’empresa es dedica a la fabricació del producte elecfoil, una làmina de coure      -patentada per la multinacional- que és més fina que un cabell humà i que és un element bàsic per a les bateries de liti. Aquest fet converteix la inversió d’ILJIN en estratègica i d’alt valor afegit per a Catalunya, ja que és un component clau per la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades als vehicles elèctrics i en aplicacions d’emmagatzematge d’energia. De fet, es preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals tal com ha passat a Malàisia i a la captació de nous projectes d’inversió estrangera vinculats a aquest àmbit.

Evolució de l’acord

Representants de l’empresa han visitant fins a 4 ocasions el municipi de Mont-roig del Camp. Es tractava de visites de diversos perfils tècnics que han anat validant la ubicació, l’entorn, les característiques del municipi i les comunicacions. Finalment i després de la visita del 4 d’abril, que va comptar amb la presència del CEO i directors de l’empresa, es va prendre la decisió final d’instal·lar-se al municipi de Mont-roig del Camp. L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha estat treballant des del primer moment amb ACCIÓ de la Generalitat, la Conselleria d’Empresa i la Direcció General d’Indústria per promocionar el municipi de Mont-roig del Camp. Aquest ha estat un treball de molts mesos que finalment ha tingut èxit.

El treball previ per part de l’Ajuntament

Una excel·lent xarxa de comunicacions amb connectivitat nacional i internacional, la proximitat amb l’àrea metropolitana de Tarragona i una valorada qualitat de vida en un entorn natural amb una àmplia oferta d’oci, gastronomia i cultura. Aquestes són alguns dels arguments que l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha defensat els últims anys per aconseguir captar empreses inversores per als polígons industrials del municipi, especialment per al polígon dels Comellarets, amb una superfície de 44 hectàrees i encara per desenvolupar. Amb aquest objectiu s’ha estudiat molt bé el mercat i s’han dut a terme nombrosos contactes, també internacionals, amb persones expertes en el sectors logístics i grans immobiliàries que busquen sòl industrial. En molts casos aquestes empreses internacionals es troben que els polígons ja estan desenvolupats i no tenen suficient espai verge disponible, un dels aspectes que, per contra, sí que ofereix el polígon dels Comellarets.

Modificació del POUM i aportació econòmica

Les relacions establertes amb diverses empreses que es van interessar per aquest polígon van portar al consistori a iniciar el planejament urbanístic d’aquest espai, perquè es tracta de tràmits llargs. Cal tenir en compte que des de l’inici de les tramitacions fins a les adaptacions poden passar uns 30 mesos. Per aquest motiu, d’una banda, el Ple ordinari del mes de desembre de 2021 va donar llum verda a una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal per adaptar l’alçaria reguladora màxima d’aquest polígon als estàndards europeus actuals del sector logístic i industrial, força diferents als previstos en el moment de la redacció del POUM i que limiten la implantació d’aquest sector. De l’altra, i tenint en compte que es requereix redacció de planejament, l’Ajuntament ja ha fet una modificació de crèdit per destinar 200.000 euros per impulsar aquest desenvolupament aquest 2022.

Els Comellarets

La nova empresa s’instal·larà al polígon Els Comellarets, que l’Ajuntament no volia desenvolupar com el típic polígon de naus i parcel·les petites perquè es buscava l’arribada d’una empresa gran, com ILJIN, que permetés la creació de molts llocs de treball. En aquest sentit, l’Ajuntament no descarta ampliar aquest polígon si els pròxims anys creixés la demanda per part d’aquesta o altres empreses.

Cal recordar que Els Comellarets és el projecte de desenvolupament de sòl empresarial i industrial promogut per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp de 44 hectàrees en una immillorable ubicació, amb accés directe a la A-7 i AP-7 i completament adaptable a les necessitats dels projectes d’inversió que desitgin establir-s’hi. Els terrenys d’aquest sector són en un 70% de titularitat municipal, fet que facilita les gestions per a la seva adquisició o cessió.

Corea del Sud, líder en R+D al món

Amb una població de 50 milions de persones, Corea del Sud és una de les economies que inverteixen més en R+D i innovació i una de les potències tecnològiques a escala internacional. Lidera el rànquing mundial de les economies més innovadores que elabora anualment Bloomberg i destina anualment més d’un 4% del seu PIB a l’R+D+i, fet que el converteix en el segon país de l’OCDE que inverteix més en aquest àmbit. Per aquest motiu ACCIÓ va signar un acord amb el National Research Council of Science and Technology (NST) -la principal entitat d’R+D de Corea del Sud-, amb l’objectiu de fomentar la cooperació tecnològica entre ambdós països.

De fet, es tracta d’un dels països prioritaris en el marc de l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’ACCIÓ, ja que a més compta amb un gruix molt rellevant d’empreses en sectors en què Catalunya també disposa de forta tradició industrial, com l’automoció, la química, l’energia i les TIC. Alguns projectes rellevants d’inversió d’empreses sud-coreanes a Catalunya són els de Smilegate, que recentment ha obert a Barcelona el seu primer estudi internacional de desenvolupament de videojocs, o la química Miwon, que va obrir a Manresa la seva primera planta de producció fora de l’Àsia.

Comparteix aquest article