Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant lluitaran pel seu reconeixement ambiental de la mà de 145 bars i guinguetes

Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant lluitaran pel seu reconeixement ambiental de la mà de 145 bars i guinguetes

  • Més de 145 establiments dels dos municipis, amb el suport dels seus ajuntaments i d’Ecovidrio, competiran per aconseguir un reconeixement ambiental, mitjançant el reciclatge d’envasos de vidre
  • La incidència del turisme i l’augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d’envasos de vidre, ja que es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment

Foto de família: Cristina Llorens, regidora de Residus i Neteja viària, transició energètica i ecològica de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp; Frederic Escoda, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; Silvia Mayo, gerent de zona d’Ecovidrio; Xavi Gallego, vicepresident de Secomsa i Xavi Alcaide, president de l’Associació d’Hostaleria de Miami Platja 

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, en col·laboració amb els ajuntaments de Mont-roig de Camp i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ha llançat la campanya estival Moviment Banderes Verdes. La iniciativa té la finalitat de reconèixer amb aquest guardó ambiental el municipi costaner més compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral a través del reciclatge d’envasos de vidre. Més de 140 establiments dels dos municipis han confirmat que col·laboraran per aconseguir la bandera verda per als seus veïns (una vuitantena de Mont-roig del Camp i una seixantena de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant).

La incidència del turisme i l’augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d’envasos de vidre, ja que es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars, restaurants i guinguetes són els responsables del 52% dels residus d’envasos de vidre que es generen fet  pel qual són un sector clau per a una transició real a un model d’economia circular.

La presentació ha tingut lloc avui a Miami Platja i ha comptat amb la presència de Cristina Llorens, regidora de Residus i Neteja viària, Transició energètica i ecològica de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp; Frederic Escoda, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Silvia Mayo, gerent de zona d’Ecovidrio; Xavi Gallego, vicepresident de SECOMSA i representants de les associacions d’hostaleria dels dos municipis. En l’acte, Ecovidrio ha anunciat que treballarà colze a colze amb tots dos ajuntaments per reforçar l’operativa estiuenca i facilitar la col·laboració de la ciutadania i, especialment, dels hostalers. Per a això es faran fins 300 visites de formació i informació a establiments, s’entregaran galledes especials de reciclatge i s’instal·laran nous contenidors decorats amb motius estiuencs.

L’empresa pública comarcal Secomsa col·labora amb la campanya encarregant-se de les qüestions logístiques i de la gestió dels residus d’aquests municipis.

Cristina Llorens, regidora de Residus i Neteja viària, transició energètica i ecològica de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha animat a tothom a reciclar i en especial al sector de l’hostaleria els ha encoratjat a aprofitar les facilitats que els hi ofereix Ecovidrio. A més ha anunciat que des de la seva regidoria es farà un ferm pas endavant en matèria de reciclatge i sostenibilitat del medi ambient, tot aprofitant l’estret vincle que tindran aquestes dos àrees els pròxims anys.

Els regidors Cristina Llorens i Frederic Escoda han destacat i agraït el fet que la campanya d’enguany d’Ecovidrio s’hagi estès a més establiments. En concret, en el cas del municipi de Mont-roig del Camp, s’ha ampliat a tots els establiments del nucli de Miami Platja (no només als de la línia de costa) i als de la urbanització Bonmont, a més de mantenir-se també als establiments de Mont-roig Badia; i en el cas del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, es durà a terme a tots els establiments del nucli de l’Hospitalet de l’Infant (no només als de la línia de costa) i a l’Almadrava.

Entre els requisits per optar a una Bandera Verda, cadascun dels municipis participants ha d’assolir el repte d’incrementar la recollida selectiva d’envasos de vidre en un 10% durant els mesos d’estiu, així com fomentar la participació dels hostalers en aquesta campanya.

Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant seran dos dels 19 municipis de tota Catalunya que involucraran els seus veïns i hostalers per aconseguir una de les dues banderes verdes que es lliuren Catalunya (els altres municipis catalans seran: Roses, Palamós, Castell-Platja d’Aro, Pals, Sant Pere Pescador, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar, Blanes, Tossa de Mar, Calella, Santa Susanna, Pineda de Mar, Badalona, El Masnou, Castelldefels, Vilanova i la Geltrú i Calafell). A tot Espanya, 136 municipis i més de 15.000 establiments ja s’han sumat al moviment.

Si bé tots els municipis que millorin els seus propis registres de recollida de vidre seran també reconeguts, només els dos municipis catalans més compromesos hissaran la Bandera Verda d’Ecovidrio. Els criteris que es tindran en compte per al rànquing guanyador són les tones de vidre recollides sobre l’objectiu, el nombre d’hostalers participants per municipi o la col·laboració de l’ajuntament en les campanyes de comunicació i mobilització.

A més, com a incentiu a la participació, se sortejaran dos packs d’experiència, un per a cada municipi,  entre tots els establiments de restauració.

Paral·lelament a més, els locals més compromesos amb el reciclatge d’envasos de vidre i que assoleixin major puntuació, rebran com a premi una classe magistral amb Quique Dacosta, xef reconegut amb tres estrelles Michelin.

2018, any rècord en recollida selectiva a través del contenidor verd a Espanya

Segons les últimes dades relatives a 2018, els ciutadans van reciclar a tot l’Estat un total 893.928 tones de residus d’envasos de vidre, un 9% més respecte al 2017, fet que suposa el major increment en l’última dècada. Cada ciutadà va dipositar una mitjana de 18 quilograms d’envasos de vidre per habitant, que correspon a 68 envasos per persona.

Per Comunitats Autònomes, Balears (30kg/IPH), Euskadi (27,5 kg/hab), La Rioja (27,5 kg/hab), Navarra (25,9 kg/hab) i Catalunya (21,4 kg/hab) lideren el ranking de reciclatge d’envasos de vidre al 2018.

Comparteix aquest article