Platges i cales més sostenibles i naturals aquest estiu

Platges i cales més sostenibles i naturals aquest estiu

  • Cala dels Vienesos.

    En marxa una temporada de platges en què es treballa per la naturalització d’aquests espais amb la reducció de maquinària pesada i noves mesures d’estalvi d’aigua

  • Es manté el servei de Salvament i socorrisme diàriament de 10 a 20 h fins al 15 de setembre i també s’ha posat en marxa el Club de Mar, per fomentar les activitats nàutiques

La temporada d’estiu de les platges i cales del municipi s’ha iniciat amb una novetat important. S’ha dut a terme un canvi en la forma de gestionar aquests espais per tal de naturalitzar-los, garantint la seva sostenibilitat, protecció, conservació i regeneració. En aquest sentit, aquest estiu, el personal de Nostreserveis que treballa a les platges reduirà la maquinària pesada i incrementarà la realització d’actuacions manuals, sempre que sigui possible. També l’equip d’agents de civisme duran a terme campanyes de conscienciació als sectors econòmics i a la ciutadania amb aquesta finalitat. Aquesta campanya compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Per altra banda, les cales no tindran servei de dutxa, només de rentapeus, per tal de col·laborar amb l’estalvi i la reducció del consum d’aigua.

Aquesta temporada, les platges de Mont-roig i Miami Platja no han optat a les Banderes Blaves perquè s’ha considerat que part dels requeriments per obtenir aquestes distincions europees no estan alineats amb aquesta voluntat de naturalitzar el litoral del municipi.

El canvi en la gestió del model del litoral del municipi arriba després d’analitzar dos fenòmens patits durant el 2020: un primer al litoral amb motiu dels forts temporals com el Glòria, i un segon, el sanitari, amb la pandèmia mundial de la Covid19, van fer reflexionar, de nou, sobre la necessitat d’adaptar la costa al canvi climàtic, al repte imminent de l’eventual pujada del nivell del mar i la problemàtica de l’erosió del litoral. Dues crisis que han accelerat la necessitat de gestionar de forma conjunta i més enllà de l’àmbit municipal el litoral, d’acord amb els tres pilars del desenvolupament sostenible: la viabilitat econòmica, l’equitat social i la sostenibilitat ambiental. Així doncs, i per donar resposta a totes aquestes necessitats, ja s’han dut a terme les primeres accions, entre elles unir-se a la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible, conjuntament amb les principals poblacions del Camp de Tarragona.

Salvament i socorrisme

Les platges del municipi tenen com cada any operatiu el servei de salvament i socorrisme. Després que el servei s’oferís els caps de setmana durant la segona quinzena de juny, els servei de salvament i socorrisme funciona des del dia 1 de juliol fins al 15 de setembre, diàriament i de forma ininterrompuda de 10 a 20 h.

En concret aquest servei es troba a la platja Pixerota, a la Casa dels Lladres, a l’Estany Gelat i a la Platja Cristall. Del 16 al 30 de setembre el servei s’oferirà, un altre cop,  els caps de setmana.

Instal·lacions del Club de Mar.

En marxa el Club de Mar

També aquest estiu, el nou Club de Mar ha iniciat la seva activitat coincidint amb l’inici de la temporada turística. Recordem que a través d’aquest projecte, impulsat per l’Ajuntament, es pretén ampliar l’oferta d’activitats nàutiques, desestacionalitzar la temporada, ajudar a fomentar l’ocupació i donar un impuls al turisme i a la competitivitat de la destinació. A més, un dels objectius principals d’aquesta nova instal·lació és la de crear escola i promoure la pràctica de les activitats nàutiques entre els infants del municipi. Finalment, l’empresa Aunar Group SL, amb el pagament de 110.000 € a l’Ajuntament,  va ser la guanyadora de la licitació del servei, per un període de 8 anys. El projecte del Club de Mar ha tingut un pressupost en dues fases de 429.000 € amb una subvenció estatal de 215.500 €, el 50% del pressupost total.

Comparteix aquest article