El Ple de l’Ajuntament aprova per unanimitat el Reglament de Participació Ciutadana

El Ple de l’Ajuntament aprova per unanimitat el Reglament de Participació Ciutadana

  • La sessió plenària també ha donat llum verda a l’ordenança Reguladora de la transició Energètica i Ecològica que té per objectiu fomentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques i donar a conèixer els incentius que s’ofereixen en aquest àmbit.

Sessió plenària de 9 de desembre de 2021

Enllaç ple ordinari de desembre al canal youtube de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp.

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, celebrat aquest dijous 9 de desembre, ha aprovat per unanimitat el Reglament de Participació Ciutadana de Mont-roig del Camp, un document que esdevé el punt de partida necessari per estructurar la participació ciutadana al municipi.

L’objectiu d’aquest Reglament és establir el regim jurídic, les modalitats, els procediments i la convocatòria dels instruments i mecanismes de participació ciutadana en l’àmbit competencial de l’Ajuntament. És a dir, mitjançant aquest instrument es regula de quina manera es pot dur a terme la participació de la ciutadana al municipi, ja sigui a través de processos de consulta, de deliberació, d’implementació o d’avaluació de qualsevol assumpte relacionat amb les polítiques públiques del consistori.

Així, alguns dels instruments que contempla aquest reglament són, per exemple, les consultes populars, les peticions específiques sobre el funcionament dels serveis públics, la intervenció ciutadana en les sessions públiques del Ple o els òrgans formals de participació com els consells municipals, entre d’altres. En aquest sentit, la regidora de Participació, Francis Ortiz ha explicat que actualment s’estan duent a terme consells consultius de forma informal i que amb l’aprovació d’aquest Reglament es podran adequar a la normativa. Així mateix ha avançat que es vol tirar endavant el Consell Cultural, el Consell Esportiu i el Consell Festiu, i que aquests són els tres primers que es posaran en marxa. Ortiz també ha destacat que es tracta d’un primer pas per aconseguir més participació ciutadana i que les pròximes accions aniran encaminades a donar-lo a conèixer i fomentar la seva utilització.

Recordem que per a l’elaboració d’aquest Reglament s’ha comptat amb la participació de representats tècnics i polítics, així com un procés participatiu obert a tota la ciutadania i a les entitats. A més, i un cop redactat, també es va obrir un període d’aportacions en què la ciutadania va poder proposar modificacions o fer aportacions al document, abans de dur a terme la seva aprovació definitiva.

Nova ordenança de Reguladora de la transició Energètica i Ecològica

El Plenari també ha donat llum verda a la creació d’una nova ordenança Reguladora de la Transició energètica i Ecològica. Aquesta ordenança té l’objectiu d’explicar a la ciutadania els motius pels quals es posen en marxa diversos incentius per fomentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Així mateix detalla la documentació que caldrà presentar per demanar les bonificacions i els criteris que es tindran en compte.

Recordem que el Ple del mes de novembre ja va aprovar que la bonificació de l’IBI del 50% de la quota per a immobles que hagin instal·lat sistemes d’aprofitament energètic provinent del sòl (plaques fotovoltaiques) passa de 3 a 5 anys amb un màxim de 1.000 euros anuals de bonificació per llar. En el cas de les bonificacions a l’ICIO, aquesta passa del 50 al 80% per a obres que incorporin la instal·lació de sistemes d’aprofitament d’energies renovables a edificacions ja existents.

Altres punts de l’ordre del dia

Per alta banda, també s’ha aprovat un Protocol d’actuació davant els casos d’assetjament psicològics, sexuals, per raó de sexe, orientació sexual i altres discriminacions que ha estat consensuat prèviament amb els representants dels treballadors/es de l’Ajuntament, així com una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística municipal per impulsar el polígon dels Comellarets. La modificació consisteix en adaptar l’alçaria reguladora màxima de l’àmbit als estàndards actuals del sector logístic.

Finalment, el Ple de l’Ajuntament ha aprovat una moció presentada pel grup municipal ERC-MES en defensa del català a l’escola i de rebuig a la sentencia del Tribunal Suprem que obliga els centres educatius a impartir un 25% de les classes en llengua castellana. En aquest punt el portaveu del grup municipal de Ciutadans ha abandonat el plenari per no voler entrar en el debat sobre aquesta qüestió.

Comparteix aquest article