L’Ajuntament celebra l’acte de distinció del Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp, el mestre Antoni Benaiges i Nogués
- Tindrà lloc el divendres 30 de juliol, a les 19 h, a la Plaça Joan Miró. L’aforament serà limitat i cal inscriure’s a cultura@mont-roig.cat
- L’acte inclou la descoberta de la placa commemorativa que s’instal·larà davant de la seva casa natal, la inauguració de l’exposició “Desenterrant el silenci” al Centre Cultural Església Vella i la projecció d’un resum de les entrevistes que s’han realitzat a Elisa Benaiges Freixas i Jaume Roigé Benaiges, nebots del mestre
L’Ajuntament de Mont-roig del Camp celebrarà l’acte de nomenament del mestre Antoni Benaiges i Nogués com a Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp, el pròxim divendres dia 30 de juliol. Recordem que la distinció va ser concedida pel Ple del consistori, per unanimitat, el dia 13 de maig de 2021.
A través d’aquest acte, que tindrà lloc a les 19 h, a la Plaça Joan Miró, l’Ajuntament vol homenatjar al mestre republicà nascut el 1903 a Mont-roig del Camp i assassinat pels sollevats feixistes el juliol de 1936. Per assistir-hi cal inscriure’s a cultura@mont-roig.cat, perquè l’aforament serà limitat.
Durant l’acte, i amb l’objectiu de dignificar la seva figura i preservar la seva memòria, l’Ajuntament entregarà la distinció de Fill Il·lustre a la família Benaiges. L’homenatge comptarà també amb la presència de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic i les autoritats locals. A més, l’acte estarà amenitzat per la cantautora Montse Castellà, que interpretarà la cançó Lo mestre que va prometre el mar, composada per Castellà quan va conèixer la història d’Antoni Benaiges.
Placa commemorativa per recordar la figura del mestre davant de la seva casa natal
L’homenatge inclou tres activitats complementàries al voltant de la figura del mestre. D’una banda, la descoberta de la placa commemorativa que s’instal·larà a la seva casa natal, al carrer Major, 6. Així, a partir d’ara, Mont-roig, quedarà integrat a la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic, que agrupa diferents indrets que han estat testimoni de la nostra història recent.
A continuació del descobriment de la placa commemorativa, al Centre Cultural Església Vella, s’inaugurarà l’exposició ‘Desenterrant el silenci’, de Sergi Bernal. Aquesta mostra presenta una trentena de fotografies que contribueixen a reconstruir la història del mestre a partir de l’exhumació de la fossa de la Pedraja, l’estiu de 2010, on es creu que podria haver estar enterrat amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista. L’exposició estarà oberta fins el 19 de setembre.
Finalment, dins de l’Església Vella es projectarà un recull de les imatges de les entrevistes que s’han realitzat a Elisa Benaiges Freixas i Jaume Roigé Benaiges, nebots del mestre. Les entrevistes serviran per preservar la memòria del mestre i per transmetre-la a futures generacions. Les entrevistes completes estaran disponibles per aquelles persones que tinguin interès en la temàtica i també formaran part del Banc Audiovisual de Testimonis, un arxiu d’història oral del Memorial Democràtic, que recull entrevistes sobre històries de vida, vivències personals i familiars de la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista, l’exili i la Transició.
La història de Benaiges a les Biblioteques
Recordem que Benaiges, titulat en magisteri el 1929, va obtenir el 1934 la plaça de mestre de l’escola de Bañuelos de Bureba, un petit poblet de 200 habitants de la província de Burgos. A l’escola de Bureba Antoni Benaiges va aplicar les tècniques del pedagog francès Célestin Freinet, una metodologia avançada que tenia com a objectiu que l’infant aprengués a partir dels seus propis interessos. Els nens i nenes elaboraven uns fullets amb una impremta que havia comprat el propi Benaiges.
Els infants de Bañuelos no havien vist mai el mar; quan a l’hivern del 1936, el seu mestre els va animar perquè l’imaginessin i el descrivissin. Benaiges va prometre als seus alumnes que aquell estiu els portaria a Mont-roig del Camp, a casa de la seva família, per veure el mar per primera vegada.
Una promesa que va quedar truncada i una història que es pot descobrir a les Biblioteques Joan Miro i Miramar on, qui vulgui, pot consultar els diversos articles d’investigació i els llibres publicats sobre la vida d’Antoni Benaiges Nogués.