L’Ajuntament de Mont-roig del Camp rep una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya de 579.000 euros per a la futura Ecoteca de Miami Platja
- Permetrà la implantació d’un nou espai de gestió de residus més sostenible, agradable i vinculat a la ciutadania, que substituirà l’actual deixalleria.
L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha resultat beneficiari d’una subvenció de 579.561 euros, atorgada per l’Agència de Residus de Catalunya, que permetrà finançar el 50% de la futura Ecoteca. Aquest és el nom que tindrà el nou equipament de gestió de residus al municipi i que es caracteritzarà per ser més sostenible, agradable i vinculat a la ciutadania.
Aquest nou espai, amb un pressupost total de poc més d’1 milió d’euros, permetrà deshabilitar l’actual deixalleria de Miami Platja i posar a l’abast de la ciutadania un equipament que funcionarà com a centre de recepció, gestió i emmagatzematge selectiu de residus, així com per al seus tractaments posteriors: preparació per a la reutilització, valorització i disposició final. De fet, el projecte és un pas més de la campanya Reduir i reciclar tot és començar, adreçada a generar hàbits entre la ciutadania que perseverin en aquests objectius abans esmentats.
Primera fase
L’Ajuntament planteja que la primera fase d’aquest projecte serà una realitat a mitjans del 2023. En concret l’Ecoteca començaria a treballar com a espai de recepció i gestió de materials i residus per completar la resta de serveis projectats l’any 2024.
La finalitat d’aquest projecte és dotar el municipi d’un centre amb les característiques adequades per poder dur a terme tasques de recuperació de materials així com afavorir la creació d’un nou espai d’intercanvi i aula ambiental.
Aquests espais, complementaris a la pròpia activitat del centre de gestió de residus, esdevindran un punt de referència per a la conscienciació i formació de la ciutadania, factor essencial en el desenvolupament d’una nova cultura de consum, ús i recuperació dels recursos.
De fet, la posada en marxa de l’Ecoteca vol ser el tret de sortida a futurs projectes que vincularan l’espai amb la ciutadania, joves i empreses del municipi. La creació de nous llocs de treball, l’accés de persones amb pocs recursos econòmics a productes en bon estat o la possibilitat d’oferir un espai on joves i emprenedors puguin aplicar noves iniciatives de gestió de restes vegetals, ús de compost en horts o upcycling, una nova definició que fa referència a l’aprofitament de materials reciclats per a crear nous productes que tenen més valor que el del material original.