Noves mesures de prevenció, recomanacions i consells per fer front al coronavirus

Noves mesures de prevenció, recomanacions i consells per fer front al coronavirus

El DEPARTAMENT DE SALUT publica periòdicament tota una sèrie de recursos, recomanacions i consells per fer front a la pandèmia del Covid-19:

En aquest context, cal destacar el paper fonamental dels Centres d’Atenció Primària en la lluita contra el coronavirus.

QUEDAR-SE A CASA CONFINAT ÉS CLAU PER ATURAR EL CORONAVIRUS

Pots estar infectat i no saber-ho

Si tens algun símptoma, ets un possible cas de Covid-19, per tant:

  • Aïlla’t dels de casa.
  • No surtis a comprar ni a passejar la mascota.
  • Avisa les persones amb qui has estat en contacte perquè també s’aïllin.

Els símptomes més habituals són febre, tos seca, sensació de falta d’aire i malestar general, però de vegades el virus també es manifesta amb pèrdua del gust i de l’olfacte, mal de cap, fatiga, mal de coll, dolor muscular, vòmits i diarrea.

D’altra banda, en alguns casos el coronavirus no produeix símptomes. La transmissió es pot donar 1-2 dies abans dels símptomes, durant tot el període simptomàtic i fins a 5-6 dies després.

Pots transmetre el virus a altres persones

Cada vegada que surts al carrer t’exposes a contraure el virus i augmenten les possibilitats de contagiar-te. A més, si estàs infectat i no ho saps, pots transmetre el virus a altres persones, per tant, millor tenir el mínim contacte proper possible amb altra gent.

Tocar-se la cara abans de rentar-se les mans, no rentar-se les mans en arribar a casa o no respectar la distància de seguretat són oblits que poden provocar el contagi.

D’altra banda, encara no se sap amb certesa si les persones poden transmetre el virus una vegada curades ni es coneix bé el risc de reinfecció.

Cal evitar la saturació del sistema sanitari

L’objectiu és reduir el nombre de persones infectades. Si tots i totes fem un bon confinament estricte, podrem col·laborar a interrompre la transmissió i reduir la corba de contagis.

Consells per a un confinament saludable

El fet de romandre a casa durant un llarg període de temps pot alterar els hàbits i crear un cert malestar psicològic. Seguir alguns consells us pot ajudar a fer l’estada més agradable.

  1. Manteniu una actitud positiva.
  2. Manteniu-vos informats amb fonts oficials
  3. Feu activitats que us facin desconnectar i sentir bé.
  4. Aprofiteu la tecnologia, però feu-ne un ús responsable. Per mantenir-vos en contacte amb els vostres familiars i amics, truqueu-los, envieu-los missatges, feu videoconferències, etc. Us sentireu menys aïllats i més a prop.
  5. Seguiu les mesures de prevenció generals.
  6. Cuideu-vos i gaudiu seguint rutines diàries.
  7. Seguiu una alimentació equilibrada i saludable.
  8. Moveu-vos, camineu per casa i feu estiraments i exercicis, activeu-vos i trenqueu amb el sedentarisme.
  9. Extremeu la higiene i mantingueu la casa neta, sobretot la cuina i el bany.
  10. Si a casa hi ha infants, tot i que no vagin a l’escola, procureu que mantinguin un horari i una rutina, que no visquin el confinament com una experiència negativa.

 GESTIÓ PSICOLÒGICA I EMOCIONAL

Recomanacions de gestió psicològica durant quarantenes per malalties infeccioses

Les situacions de confinament poden produir sensacions que van de la soledat a la incertesa, passant per la ira, la tristesa, l’avorriment, l’angoixa o l’estrès, entre d’altres. Davant d’aquesta situació, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya vol compartir amb la ciutadania una sèrie de recomanacions sobre la gestió psicològica d’aquesta circumstància amb un doble objectiu: evitar que la por es converteixi en un fenomen viral que interfereixi en aquesta complexa situació sanitària, i fer més suportable la situació de confinament durant la quarantena.

Recursos Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya_Covid-19

Com podem gestionar les emocions quan una persona propera està ingressada?

MESURES D’HIGIENE A CASA PEL CORONAVIRUS

La supervivència del coronavirus en les superfícies pot ser molt variable, d’entre 2 hores i 9 dies, en funció del material, la temperatura, la humitat, etc. Per aquest motiu, és recomanable que s’intensifiquin els procediments de neteja i desinfecció habituals que es duen a terme a les llars, així com rentar-se les mans sovint.

Es recomana realitzar una neteja diària, utilitzant aigua i sabó, a totes les superfícies de contacte freqüent amb les mans.

Pautes generals de neteja i desinfecció

Els utensilis usats per a fer aquestes actuacions (baietes, fregones, guants) cal que es netegin i desinfectin periòdicament. És important també ventilar diàriament totes les habitacions i espais dels habitatges durant 5 minuts al dia com a mínim, així com rentar la vaixella amb aigua calenta i sabó.

Les zones, punts i objectes més comuns on pot haver major risc de contacte amb les mans són:

  • A les habitacions: tauletes de nit, llit, mobles del dormitori, poms de les portes i d’armaris, despertador, llums de taula, cadires i butaques.
  • Lavabos: superfícies del bany, l’inodor, aixetes i armaris.
  • Cuines: superfícies de treball, poms d’armaris i calaixos, aixetes, taules i cadires i manetes d’electrodomèstics.
  • General: telèfons, comandaments a distància, poms de porta i d’armaris, taules, cadires, butaques, sofàs, interruptors, ordinadors, tauletes, ràdios i televisions.
  • Zones comunes de comunitats de veïns: baranes, poms de les portes, polsadors, intèrfons i bústies.
  • Mòbil: per netejar-lo, es poden utilitzar desinfectants com tovalloletes o líquids, que continguin entre un 60% i un 70% d’alcohol etílic. És important utilitzar un drap de microfibra o un paper de cuina d’un sol ús i evitar els fregalls, així com evitar utilitzar lleixiu, aerosols ni productes de neteja químics o abrasius.

Productes de neteja i desinfectants

La neteja es pot fer amb aigua i sabó o es poden usar els detergents d’ús habitual en l’àmbit domèstic. Quant a la desinfecció, el coronavirus es desactiva en contacte amb diferents tipus de desinfectants, com ara lleixiu, alcohol etílic entre el 62-71%, productes viricides autoritzats i peròxid d’hidrogen al 0,5% (aigua oxigenada).

QUÈ PODEM I QUÈ NO PODEM FER DURANT EL CONFINAMENT?

D’altra banda, des de PROTECCIÓ CIVIL, cada dia actualitzen un document amb les respostes als dubtes més freqüents sobre les restriccions d’activitats pel Covid-19 a Catalunya.

Trobareu un llistat de preguntes i respostes actualitzades sobre el que està permès i el que no està permès fer durant el confinament en aquest enllaç.

Comparteix aquest article