S’inaugura el Centenari del quadre La Masia de Miró

S’inaugura el Centenari del quadre La Masia de Miró

  • L’acte institucional dona el tret de sortida al programa d’activitats ‘Cent anys inspirant’

Joan Punyet, Fran Morancho, Elena Juncosa i Noemí Llauradó a l’acte d’inauguració del Centenari

El Mas Miró de Mont-roig del Camp ha acollit, aquest dijous 21 d’abril, l’acte institucional d’inauguració del Centenari del quadre La Masia de Joan Miró. Es tracta d’un programa d’activitats de la Fundació Mas Miró i l’Ajuntament de Mont-roig del Camp per commemorar la importància històrica d’aquesta pintura, que l’artista va començar a Mont-roig el 1921 i va acabar a Paris l’any 1922.

L’acte ha comptat amb la presència de representants de diverses administracions públiques, membres de la Successió Miró i de les 3 fundacions que porten el seu nom: la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp, la Fundació Joan Miró de Barcelona, i la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca, col·laboradors propers d’aquestes fundacions i representants del món cultural del municipi i del territori.

La inauguració ha anat a càrrec de Fran Morancho López, president de la Fundació Mas Miró i alcalde de Mont-roig del Camp; Elena Juncosa Vecchierini, directora de la Fundació Mas Miró de Mont-roig; Joan Punyet Miró, net de l’artista i Patró de la Fundació Mas Miró, i Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, que també col·labora en el centenari.

Elena Juncosa Vecchierini, en la seva intervenció inicial ha explicat que el “Centenari és una oportunitat per mirar enrere amb els ulls de l’artista, en un programa d’activitats que permetrà explorar La Masia amb els 5 sentits” i ha destacat que “no és el que podrem veure sinó el que podrem sentir”.

Punyet, que ha recordat una carta que Joan Miró va escriure als seus pares on els hi deia que volia ser pintor, ha dit que “la masia de Mont-roig és el lloc que el va fer artista i que el pintor que avui té exposicions a tot el món, ho és gràcies a aquesta casa”.

Per la seva banda, Noemí Llauradó ha explicat que des de la Diputació “refermem el compromís amb Joan Miró, amb el paisatge i amb la cultura com una pota de l’estat del benestar, com un motor que ens ajudarà a sortir de la crisi”.

Finalment, en la darrera intervenció, Fran Morancho ha destacat que “La Masia suposa el lligam definitiu entre Miró i Mont-roig”. El president de la Fundació Mas Miró també ha afegit que “estem en un entorn excepcional, que encara té molt a dir i capacitat per sorprendre, com ara fa 100 anys. Aquest centenari és una gran oportunitat perquè moltes altres persones, com llavors Miró, vinguin, coneguin, gaudeixin i es deixin inspirar”.

Recordem que el Mas Miró, Mont-roig i Miami Platja acolliran una trentena activitats de tota mena –exposicions, conferències, espectacles i activitats sensorials, pedagògiques i multidisciplinars- per destacar la importància històrica d’aquest quadre. Es tracta d’una programació que s’allargarà fins a final d’any i que compta amb el suport econòmic de la Successió Miró, la Diputació de Tarragona, la Secretaria d’Estat de Turisme i el patrocini de l’Associació de Càmpings de Mont-roig del Camp.

 

 

Els actes més destacats del programa

El 25 de juny tindrà lloc la recreació història La Masia pren vida. Durant tot un dia es podrà reviure el Mas Miró de 1922 tal com el va sentir Joan Miró gràcies al treball de Mandrilia Associació i la Masia de Castelló. Es tracta d’una recreació històrica única per totes les edats on es podrà experimentar en primera persona el que era viure en aquella època.

El compositor Hèctor Parra presentarà el 30 de juliol al Mas Miró, en preestrena mundial, el concert-taller La Masia ressonant (a través de 7 Constel·lacions), un cicle poètic musical inspirat en la cèlebre sèrie mironiana. El compositor ha escollit la sèrie de les Constel·lacions com a base d’aquest melodrama musical per la seva complexitat i singularitat dins del conjunt de les obres de Miró. Donaran vida a aquesta composició les pianistes i dedicatàries de la partitura Lluïsa Espigolé i Imma Santacreu amb el poeta Arnau Pons, autor dels textos.

També al Mas Miró s’estrenarà un nou espectacle sonor, Siliqua, un Story Walker escrit i interpretat per l’actor Pol López que ens submergeix en una trama contextualitzada en el Mas Miró. Un viatge auditiu on l’espectador viurà d’una manera diferent aquest paisatge tan singular i significatiu per l’artista Joan Miró i que es podrà veure a partir del 10 de juliol.

Al Centre Cultural Església Vella de Mont-roig es podrà veure de juny a mitjans d’agost una exposició inèdita sobre la relació entre Miró i Mont-roig: L’ànima de la forma. Mont-roig o l’essència de Miró. Hi haurà exposats models originals en guix de les escultures de Miró, imatges de la vida i obra de l’artista i també objectes significatius dels seus processos creatius i d’inspiració. Un apropament a les reflexions, valors i vida personal de l’artista que permetrà conèixer millor el significat de la seva obra i els seus mètodes de treball.

Una de les propostes més innovadores serà la destil·lació de l’essència de La Masia, a partir d’un taller que es farà el 27 de maig. El sentit de l’olfacte juga un paper de transcendental importància en les nostres emocions, els nostres records i la nostra relació amb l’entorn. El projecte de destil·lar el quadre La Masia de Joan Miró busca recrear l’atmosfera atemporal que va inspirar a l’artista de la ma de Viti Vinci.

El centenari de La Masia vol ser un esdeveniment participatiu que compti amb la presència activa del teixit cultural del municipi. Serà el 17 de setembre amb Paisatges i retrats quan els artistes de Mont-roig del Camp, a través d’una proposta escènica itinerant i participativa, seran els grans protagonistes. Amb la direcció escènica d’Iban Beltran, aquesta acció escènica mostrarà l’ànima d’aquest entorn a través d’una acció visual i narrativa que donarà espai i veu als habitants i especialment als artistes de Mont-roig.

Un altre dels moments especials serà la connexió virtual entre la National Gallery of Art de Washington (actual propietària del quadre La Masia) i Mas Miró. Joan Punyet Miró, net de Joan Miró, i Harry Cooper (Senior Curator and Head of Modern and Contemporary Art) conversaran sobre la importància del context de la masia i Mont-roig per a Miró, unint en una sola pantalla el quadre La Masia i el Mas Miró, la façana del qual és el model de la cèlebre pintura. La conversa es retransmetrà per streaming als canals de la National Gallery i de Mas Miró, i després estarà disponible en els webs d’ambdues institucions.

La programació completa i tots els detalls del programa d’actes 100 anys inspirant es poden consultar en el següent enllaç.

Programació Centenari quadre La Masia de Miró

Comparteix aquest article