Animals i plagues

Gats

L’Ajuntament de Mont-roig  del Camp ha posat en marxa  diverses mesures per vetllar pel benestar dels gats de carrer, regular la seva alimentació  i millorar la convivència  amb el veïnat.

Els gats de les colònies felines són animals que, de la mateixa forma que la resta, estan  protegits per la llei i s’han de respectar.  Els gats de carrer no es poden alimentar  perquè es perjudica als propis animals i a la convivència amb la ciutadania.

Descarregueu-vos aquest enllaç el díptic sobre els gats ferals on trobareu tota la informació que necessiteu.

Us informem de l’existència de tres entitats que treballen amb col·laboració amb l’Ajuntament de Mont-roig del Camp per protegir els gats de carrer:

Associació Mogatmi.  Telèfon de contacte: 604 232369. Email de contacte: mogatmi@gmail.com 

Protectora Simba.  Email de contacte: asociacionsimba@gmail.com. Telèfon de contacte:  626 29 47 94.

 

Mosquits

Mosquits trípticEn els últims anys, ha augmentat la proliferació de mosquits que provoquen molts problemes entre els veïns. Per tal de reduir els seus efectes, l’Ajuntament realitza controls periòdics per controlar les zones humides del municipi. Vist que és necessària la col·laboració de tots els veïns, us detallem les recomanacions que s’han de seguir per tal de reduir la població de mosquits:

  • Buidar dos cops per setmana, retirar o capgirar els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc.
  • Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa el safareig i les basses petites.
  • Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs.
  • Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.
  • Eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves de mosquits.
  • Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzin, evitant que les lones instal·lades acumulin aigua.
  • Realitzar el manteniment de l’aigua de les piscines per evitar que l’aigua es corrompi.

Per conscienciar a la ciutadania que la prevenció és el millor mètode de control, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha editat tríptics informatius amb recomanacions a seguir per combatre l’aparició de mosquits. Els fulletons donen a conèixer algunes de les accions que duu a terme l’Ajuntament per controlar-ne la proliferació, consells sobre accions a realitzar a nivell particular i informació sobre què fer en cas de picada.

Processionària

Cada tardor, la regidoria de Medi Ambient i Salut Pública realitza tractaments per combatre la processionària dels pins. Aquests es duen a terme a les zones públiques del municipi mitjançant el larvicida biològic Bacillus thuringensis Kurstaki, que s’aplica a través d’un equip de nebulització. Es tracta d’un producte especial, que no afecta als humans i que impedeix el desenvolupament de les larves.

A més, s’han editat tríptics informatius i de conscienciació ciutadana que inclouen informació sobre els tractaments que realitza l’Ajuntament, recomanacions per als veïns que tenen pins als seus jardins i consells a seguir en cas d’irritació. En aquests casos, l’atenció mèdica d’urgència, o veterinària, en cas dels animals domèstics, evitarà possibles complicacions. És important recordar que no s’ha de fregar en cap cas la zona afectada, ja que s’allibera més toxina, al mateix temps que es dispersen els pèls urticants. Durant el temps que es triga a rebre l’assistència, es pot fer un bon rentat en la zona afectada amb aigua o sèrum fisiològic. En cas que persisteixin les molèsties, és recomanable consultar al metge o trucar a CatSalut Respon (061).

Parietària

També coneguda com a herba de paret, herba dels caragols o herba apegalosa, té un període de floració prolongat, amb un cicle curt a la tardor i un altre de més llarg a partir del febrer. Es tracta d’una de les plantes que causa major al·lèrgia entre la població, per aquest motiu és important que la població conegui que cal eliminar aquesta herba, abans del principal cicle de floració. De fet, a causa de la seva mida petita, el pol·len es manté a l’atmosfera durant molt temps i té molta facilitat per desplaçar-se amb el vent. A més, amb hiverns suaus, els problemes d’al·lèrgia es poden allargar durant tot l’any.

Per aquest motiu el departament de Medi Ambient i Salut Pública ha posat en marxa també una campanya de prevenció i control de l’herba de la parietària. Amb aquest objectiu ha editat tríptics informatius on es donen a conèixer algunes de les accions que duu a terme l’Ajuntament per controlar-ne la proliferació, consells sobre accions a realitzar a nivell particular, el protocol a seguir en cas d’al·lèrgia, així com informació genèrica sobre aquesta planta.

La col·laboració ciutadana és imprescindible per tal d’eliminar les plantes dels espais privats on l’Ajuntament no pot actuar.

Per això és important

  • Treure les plantes de les parets, façanes, murs de pedra, teulades, horts i recs. Abans d’arrancar-les es recomana mullar-les amb aigua abundant.
  • Per manipular les plantes s’aconsella l’ús de guants, ulleres protectores i mascareta.
  • En acabar, cal dutxar-se amb aigua i sabó i posar la roba a la rentadora per tal d’eliminar el pol·len que pot haver quedat a la pell i als teixits.

Campanya informativa prevenció i control parietària

Insectes i rosegadors

El consistori realitza periòdicament tractaments de desratització i desinsectació en diferents zones del municipi. En el cas que algun veí es trobi afectat per alguna plaga de paneroles, rates o processionària, ha de comunicar-ho a l’Ajuntament per tal de realitzar els treballs necessaris per erradicar la plaga.

Morrut palmeres

Morrut de les palmeres

El morrut de les palmeres és un insecte que ataca les palmeres produint la seva mort. En el nostre municipi patim una plaga molt extensa que es propaga ràpidament. És per això que demanem als propietaris de palmeres afectades que ho comuniquin al Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament per tal de prendre les mesures apropiades.

Al web del Departament d’Agricultura de la Generalitat podreu trobar més informació sobre com erradicar aquesta plaga i reduir el seu impacte.

Gossos

Per tal de mantenir una bona relació entre veïns, els propietaris d’animals domèstics hauran d’adoptar les mesures necessàries per impedir que la tranquil·litat dels seus veïns sigui alterada pel comportament dels seus animals. Per més informació podeu consultar les ordenances municipals que tracten del tema.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp i el Consell Comarcal del Baix Camp tenen signat un conveni per a la recollida d’animals abandonats al municipi. Si trobeu un animal abandonat o heu perdut el vostre, podeu trucar a la Policia Local per donar les dades al telèfon 977 83 88 73.

Els animals recollits es traslladen al refugi Olescan (Camí de la font del Fusco s/n 08734 Sant Pere Molanta – Barcelona. Telèfons de contacte: 605 111 882 ó 648 508 105.