L’Ajuntament de Mont-roig del Camp es manté a l’expectativa amb la suspensió de llicències d’edificació per part de la Generalitat

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp es manté a l’expectativa amb la suspensió de llicències d’edificació per part de la Generalitat

  • El consistori entén que l’avançament del Pla Director Urbanístic, que afecta gairebé tots els sectors no urbanitzats del terme municipal, és el punt de partida d’una negociació on es podran defensar els interessos del municipi

El PDU afecta a bona part dels sectors no desenvolupats del municipi.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp espera, les pròximes setmanes, poder-se reunir amb el Govern de la Generalitat de Catalunya per valorar l’avançament del Pla Director Urbanístic (PDU) que suspèn temporalment les llicències d’edificació i urbanització a un total de 41 municipis litorals, entre ells, Mont-roig del Camp.

En el cas de Mont-roig del Camp, aquesta revisió urbanística afecta a gairebé tots els sectors no desenvolupats del municipi, molts d’ells amb expectatives de desenvolupament.

En concret, la moratòria afectaria a 11.360 habitatges susceptibles de ser construïts en 21 sectors del municipi, el que representaria un 16% del total de construccions plantejades al conjunt de la costa catalana. Entre altres sectors, destaquen, per exemple Nou Miami, la Porquerola, Rifà o el nou centre urbà Llastres, zones on es dibuixava el creixement del municipi.

En aquest sentit, l’alcalde de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, Fran Morancho ha anunciat que no es renunciarà al pla parcial d’aquests sectors i no es descarta demanar danys i perjudicis si s’acaben perden 17 milions d’euros d’inversions lligats a un conveni que permetria la construcció d’equipaments a la zona. Tot i això, Morancho s’ha mostrat comprensiu envers la necessitat de reordenar i protegir la costa catalana, però ha insistit en què cal analitzar “cas per cas” per tal de modificar el planejament urbanístic i revisar-lo sense anul·lar tots els projectes previstos.

Per la seva banda, segons ha informat el Govern de la Generalitat, el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori obrirà ara un període d’audiència als ajuntaments afectats per tal de recollir els seus suggeriments. Amb la voluntat d’escoltar la ciutadania des del primer moment, tot i no ser obligatori per llei també s’obrirà properament un període de consulta d’un mes, que es vehicularà mitjançant el portal participa.gencat.cat.

Totes les aportacions que es rebin serviran per donar forma al document que es portarà a l’aprovació inicial de la Comissió de territori de Catalunya, previsiblement durant la primavera de 2022. Posteriorment, s’obrirà el preceptiu període d’informació pública i audiència als ajuntaments perquè tota la ciutadania interessada, entitats i municipis puguin presentar al·legacions formals, que es tindran en compte per acabar de perfilar el document. A banda, com amb tots els PDU, el Departament treballarà en coordinació i comunicació amb cada ajuntament per definir l’estratègia més adequada per a cada sector afectat.

Segons el Govern de la Generalitat amb aquesta revisió, es vol evitar que es reprodueixi un model d’urbanitzacions aïllades, lluny dels nuclis urbans, amb dificultats per fer-hi arribar serveis per la seva baixa densitat, gran consum de sòl, fort impacte en el paisatge, vulnerable davant del canvi climàtic i amb gran dependència del vehicle privat.

Més informació

 

 

Comparteix aquest article