El projecte d’implantació de Lotte Energy Materials SL és estratègic per al municipi. Per aquest motiu s’ha creat aquesta secció que té l’objectiu de recopil·lar els dubtes més freqüents que l’arribada de l’empresa coreana pot generar (qüestions d’urbanisme, d’inversió, de llocs de treball, de formació, de medi ambient, etc).

Aquesta secció s’anirà actualitzant a mesura que es rebi nova informació per part de l’empresa.

També a la part de sota trobareu el recull de notícies que l’Ajuntament ha publicat sobre aquest tema.

És un conglomerat d’empreses multinacionals, d’abast internacional i el 5è en importància a Corea del Sud, fundat el 1948. Compta al voltant de 90 empreses de sectors molt diferents amb línies de negoci com: alimentació, begudes, hotels, cadenes de botigues, serveis financers, indústria química, electrònica, noves tecnologies, construcció, publicitat i entreteniment. Actua a països com: Xina, Tailàndia, Indonèsia, Índia, EEUU, Regne Unit, Polònia, Austràlia o Nova Zelanda. Té 60.000 treballadors/es arreu del món.

Amb l’adquisició d’ILJIN Materials (productor d’elecfoil, component indispensable per a la fabricació de bateries), el març del 2022, Lotte Energy Materials consolida la seva estratègia d’esdevenir líder en la fabricació de bateries per a vehicles elèctrics a nivell mundial.

Lotte Energy Materials SL planeja construir, inicialment, una planta per a la producció de làmines de coure per electrodeposició, conegudes com a Elecfoil. Aquesta planta estarà situada a la zona més al sud de la parcel·la del sector industrial Comellarets, a tocar de la sortida de l’A7. A la web de la enginyeria IDP, es pot observar com quedarà la primera planta.

Lotte té previst produir Elecfoil, que són làmines de coure utilitzades en la fabricació de bateries per a l’indústria de l’automoció, entre altres aplicacions.

La inversió inicial que Lotte Energy Materials preveia per a Mont-roig del Camp era de 600 milions d’euros. Aquesta xifra, no obstant, podria duplicar-se fins a arribar als 1.200 milions d’euros, segons les necessitats del projecte i el desenvolupament de fins a tres plantes de fabricació d’Elecfoil.

En total, el desenvolupament de tot el projecte podria suposar la creació de com a mínim 600 llocs de treball, amb 200 per a cada una de les tres plantes previstes. La primera planta, prevista per entrar en funcionament el 2025, generarà 200 llocs de treball amb una capacitat de producció anual de 30.000 tones d’Elecfoil.

Les plantes de la companyia LOTTE estan altament robotitzades però no són totalment autònomes ja que la fabricació de l’Elecfoil requereix un procés altament tecnificat.

A la presentació pública a la ciutadania uqe es va fer el 23 d’octubre de 2023, els directius de LOTTE ja van indicar que la tipologia de treballs serà molt àmplia, d’acord amb les característiques d’una fàbrica d’aquesta tipologia. Es realitzaran cursos de formació per al personal seleccionat d’acord amb el lloc de treball, que es regiran per la normativa laboral i els convenis que puguin pactar amb el comitè de representants dels treballadors que, per la seva dimensió, s’haurà de constituir.

La primera planta està previst que entri en funcionament el 2025. El desenvolupament de les altres dues plantes estarà subjecte a l’execució i els resultats de la primera fàbrica, amb l’objectiu de posar-les en funcionament de forma escalonada.

L’empresa informa que el procés de producció està completament monitoritzat, controlat i estanc per evitar qualsevol tipus de contaminació. Això inclou sistemes de filtratge i seguretat segons la normativa vigent. El Govern de la Generalitat i Lotte s’han compromès a complir amb la legislació ambiental i a implementar mesures per minimitzar qualsevol impacte.

Lotte assegura que complirà amb totes les normatives vigents i serà molt curós amb l’impacte ambiental. Això inclou el tractament adequat de l’àcid sulfúric utilitzat en la producció i l’ús d’extractors per evitar la contaminació.

Les xemeneies extractores de la fàbrica només expulsaran vapor d’aigua de la condensació del sistema de ventilació intern, per tant, no emeten cap contaminant al medi ambient. A nivell informatiu, la fàbrica d’Elecfoil que LOTTE té a Corea, és a 300 metres d’una zona residencial amb edificis de fins a 23 plantes construïts a mitjans dels anys 90, i segons assegura l’empresa, no ha rebut cap queixa ni de sorolls ni de fums, doncs es tracta de vapor d’aigua. Cal ressaltar que la planta de Corea té una tecnologia menys avançada que la que s’aplicarà a la planta de Mont-roig.

La distància de la primera planta a la urbanització del Club Mont-roig és aproximadament de 600 metres. La distància de la zona ‘més sorollosa’ de la planta és de 750 metres. El soroll que genera la fàbrica és imperceptible tenint en compte la distància que hi ha entre les plantes i les residències de la urbanització. És un soroll de tipus continu del motor d’un extractor. Al límit de la parcel·la els decibels previstos seran de 50 db de mitjana.

Sí que cal tenir en compte que durant la construcció de la planta es generarà més soroll, però seran per determinats treballs i en períodes puntuals, com en qualsevol construcció.

D’una banda es preveuen instal·lacions de plaques solars en les cobertes de les construccions. De l’altra, també es planteja un parc solar a la zona sud del polígon. Això serà possible després d’una modificació puntual del POUM, ja que aquest parc està previst que s’instal·li en una zona no urbanitzable.

La distància de la tanca que delimita el camp fotovoltaic al camí públic serà de 15 metres i l’empresa s’ha manifestat disposada a allunyar el màxim les plaques solars dels habitatges.

Paral·lelament hi haurà una subestació elèctrica, la potència de la qual està pendent de determinar d’acord amb les exigències de Red Eléctrica Española, que és la companyia encarregada de subministrar l’electricitat en alta a la subestació, procedent del Ministeri d’Energia i la Direcció General d’Energia de la Generalitat. Aquesta estarà el més a prop possible a les plantes de producció del sector industrial.

L’aigua per al procés productiu serà subministrada únicament pel Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), evitant l’ús d’aigua dels aqüífers locals. La companyia preveu un consum de 2.500 m³ al dia, amb un sistema de reutilització i depuració per a garantir la sostenibilitat.

L’estudi d’avaluació ambiental formarà part de la documentació a tramitar (Modificació del POUM, Pla Parcial Urbanístic) i estarà disponible en el procés d’exposició pública. El Pla Parcial Urbanístic també disposarà d’un estudi de viabilitat econòmica del sector des del punt de vista de desenvolupament urbanístic, que es podrà consultar igualment en el procés d’exposició pública.

Un cop realitzada l’aprovació inicial de la modificació del POUM i del Pla Parcial Urbanístic s’obre un període d’exposició pública on es pot consultar el document i en el cas que es consideri pertinent, presentar al·legacions.

No es destinarà cap quantitat econòmica directament al Club Mont-roig. Els ingressos que s’obtinguin de la implantació de l’empresa al municipi s’incorporaran al pressupost municipal per afrontar els despeses contemplades a l’exercici de la governança municipal.

Per accedir al polígon, el document de Pla Parcial Urbanístic presentat, contempla la construcció d’una rotonda que accedeixi al sector, i una sortida directa del polígon per accedir de forma més ràpida a la carretera T-323 en direcció sud que facilita la connexió amb l’autovia A-7. Pel que fa a la rotonda d’accés a la urbanització, des de la Generalitat es va prendre el compromís de construir-la en un termini màxim de dos anys.

La inversió de Lotte en la producció d’Elecfoil és estratègica per a Catalunya, ja que és un component clau en la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades en vehicles elèctrics i en l’emmagatzematge d’energia. Aquesta tecnologia és fonamental per a la transició cap a una mobilitat més sostenible i podria tenir un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals i la captació de nous projectes d’inversió estrangera al municipi en els pròxims anys.

El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme del govern de l’Estat va publicar a mitjan de novembre de 2023 la llista definitiva d’ajuts a projectes de producció de bateries de vehicles elèctrics i els seus components corresponent al PERTE VEC II. El projecte de Lotte Energy Materials Spain a Mont-roig del Camp comptarà amb 49,2 milions d’euros de subvenció. Aquest és el segon PERTE pel vehicle elèctric que rep Lotte després d’una primera subvenció l’any passat de 18 milions d’euros, procedent de fons europeus i inclosa en el Perte de Seat Volkswagen.

També la Generalitat ha donat suport a Lotte amb, entre d’altres, la declaració de projecte estratègic. El 4 d’octubre de 2023, la conselleria d’Empresa i Treball de la Generalitat designava la inversió de Lotte Energy Materials com a projecte empresarial estratègic d’acord amb la Llei 18/2020, de 28 de desembre, de facilitació de l’activitat econòmica, i amb el Decret 131/2022, de 5 de juliol, del Reglament de la Llei de facilitació de l’activitat econòmica.  L’objectiu de la declaració de projecte estratègic és limitar al màxim el temps de cada tràmit administratiu per accelerar la implantació d’inversions que comportin interès públic, tant per quantitat d’inversió com per creació de llocs de treball a Catalunya, entre d’altres condicions.

Tots els dubtes que puguin sorgir en el projecte es poden fer arribar directament a l’Ajuntament a través dels diversos canals oberts amb la ciutadania.

Coneix tota l'actualitat relacionada amb Lotte Energy Materials:

L’Ajuntament i Lotte Energy Materials Spain SL tanquen l’acord per la compra-venda dels terrenys dels Comellarets

El pròxim Ple ordinari previst pel dia 11 de març haurà de donar llum verda al contracte L’Ajuntament de [...]

Reunió a tres bandes per alinear l’oferta formativa amb les necessitats de contractació de Lotte Energy Materials

L’Ajuntament i l’empresa coreana es van reunir amb els Serveis Territorials d’Educació a Tarragona per donar a conèixer [...]

Reunió de treball entre l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i la Universitat Rovira i Virgili (URV) per establir sinergies i complicitats

L’alcalde Fran Morancho ha presentat al rector Josep Pallarés diversos projectes claus pel municipi, entre els quals s’hi [...]

El Ple de l’Ajuntament aprova definitivament el conveni urbanístic de Lotte

La Generalitat assegura que el projecte de Lotte a Mont-roig no suposarà un impacte mediambiental negatiu

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha indicat des de Corea que "en cap cas" serà negatiu [...]

El vicepresident del grup Lotte, Kim Gyo Hyun, beneeix la inversió que ha de fer la seva empresa a Mont-roig del Camp durant una visita al municipi

Acompanyat d'altres alts responsables de la companyia han visitat els terrenys dels Comellarets i també han mantingut una [...]

El govern estatal aprova una subvenció de 49’2 milions d’euros del PERTE per finançar la inversió de Lotte a Mont-roig del Camp

Amb la confirmació d’aquest cofinançament públic, l’empresa coreana podrà tirar endavant la fàbrica de làmines de coure (elecfoil) El [...]

L’Alcalde es reuneix amb representants del Club Mont-roig per resoldre dubtes sobre la instal·lació de Lotte Energy Materials al municipi

Morancho ha respost a la petició d’informació d’aquesta entitat i ha donat resposta a les qüestions que més [...]

Lotte Energy Materials Spain es presenta oficialment al territori

Durant el dia d’ahir, l’empresa coreana que s’instal·larà a Mont-roig del Camp va donar a conèixer el seu [...]

L’empresa coreana Lotte Energy Materials es presenta a la ciutadania de Mont-roig del Camp el dilluns 23 d’octubre

L’acte, que tindrà lloc al poliesportiu de Mont-roig, anirà a càrrec del responsable de l’empresa, que té previst [...]

La inversió de Lotte Energy Materials a Mont-roig del Camp per fabricar elecfoil podria arribar als 1.200M€

El Ple aprova avui el conveni urbanístic per desenvolupar els Comellarets, que preveu construir fins a 3 fàbriques [...]

La coreana Lotte Energy Materials referma el seu compromís amb Mont-roig del Camp  

L’alcalde, Fran Morancho, ha viatjat aquest dimecres a Corea per signar un acord de col·laboració amb el CEO [...]

Fran Morancho, reelegit alcalde de Mont-roig del Camp

Ha tornat a revalidar l’alcaldia amb el suport dels regidors electes del PSC i d’IMM amb qui governarà [...]

L’Ajuntament celebra que l’acord dels pressupostos de la Generalitat inclogui la construcció d’una subestació elèctrica al municipi

La nova infraestructura, que es preveu que tingui una potència de 440 Kv, permetria l'abastament elèctric de la [...]

L’Ajuntament celebra l’arribada de 18 M d’€ de fons europeus per la implantació d’ILJIN a Mont-roig del Camp

La ministra d’Indústria Reyes Maroto ha destacat l’atorgament d’aquest finançament inclòs en el PERTE de Seat Wolkswagen des [...]

El cap de l’oposició al Parlament i primer secretari del PSC Salvador Illa visita el municipi per mostrar el seu suport al projecte d’Iljin

El polític català va ser rebut per l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, i una representació dels [...]

El conseller Torrent creu que el projecte d’ILJIN Materials a Mont-roig del Camp transformarà econòmicament el territori

L’alcalde Fran Morancho, que s’ha reunit aquest matí amb el conseller d’Empresa i Treball, considera que ILJIN és [...]

Important ressò mediàtic de la inversió de 600 milions d’euros de l’empresa sud-coreana Iljin a Mont-roig del Camp

La pràctica totalitat dels mitjans de comunicació catalans i estatals han fet àmplies cobertures de la informació i [...]

L’empresa sud-coreana de components de bateries ILJIN Materials invertirà 600 milions d’euros per obrir a Mont-roig del Camp la seva primera fàbrica a Europa

Ho ha anunciat des de Seül el conseller Roger Torrent, que ha estat acompanyat per l’alcalde Fran Morancho [...]