La Fundació es marca el 20 d’abril de 2018 per l’obertura de la primera fase de visites guiades i concertades al Mas Miró de Mont-roig del Camp
- La Secretaria d’Estat de Turisme es converteix en patró nat de la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp. Amb la signatura d’avui el Govern d’Espanya es compromet al seu impuls, manteniment i promoció
- El protocol de col·laboració signat suposa un esforç més en l’estratègia de la Fundació Mas Miró per cercar col·laboradors, patrocinadors i mecenes que facin possible i viable el projecte
La Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp s’ha marcat la data del 20 d’abril de 2018, coincidint amb l’aniversari del naixement de l’artista Joan Miró (20 d’abril de 1893), per obrir al públic les portes de la masia fent realitat la primera fase del projecte. Aquesta data es fa pública en el marc de la signatura del protocol de col·laboració entre la Fundació i el Govern d’Espanya, rubricat avui pel president de la Fundació, Fran Morancho, i la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, que ha visitat el Mas Miró.
A l’acte també hi ha assistit Joan Punyet, nét de Joan Miró, la secretaria d’Estat de Turisme, Matilde Pastora, el Delegat del Govern d’Espanya a Catalunya, Enric Millo, el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella, a més de regidors de l’equip de govern de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, els patrons de la Fundació Mas Miró, els arquitectes del projecte del Mas Miró i altres autoritats territorials.
El president de la Fundació ha mostrat la seva satisfacció per l’entrada de l’Estat com a patró d’aquest organisme i ha demanat més implicació i esforç econòmic a totes les institucions públiques i empreses. També ha dit que com a “poble estem en deute per tot el que ens va llegar, va posar el nostre poble al món i ara volem que el món visiti el lloc que va veure néixer a l’artista”. Per la seva banda, la vicepresidenta espanyola ha explicat que després de la visita al Mas ha entès l’arrelament de Miró amb aquest territori i considera la figura de Miró com un dels “majors patrimonis culturals d’Espanya”. Finalment el nét de l’artista, Joan Punyet Miró ha recordat la importància de la masia pel seu avi, quan en una entrevista del director del MoMA a Nova York, li va contestar que Mont-roig era el seu espai favorit de creació per davant de Barcelona, París o Palma.
Obertura parcial
Aquesta primera fase d’obertura permetrà al públic visitar, per primera vegada, una part de la masia on es va allotjar el pintor durant els estius i on va concebre la seva obra a principis del segle XX. Els treballs de rehabilitació i conservació d’aquesta primera fase van començar el passat mes de març i permetran fer visitable la casa de l’artista de forma parcial.
En aquest sentit, la Fundació Mas Miró ha replantejat el projecte inicial per poder obrir la masia en diverses fases i ha desenvolupat una estratègia de recerca de recursos que permetin fer viable el projecte de museïtzació de l’espai. El protocol de col·laboració amb el Govern d’Espanya i l’entrada de la Secretaria de Estat de Turisme a la Fundació com a patró nat suposa un pas important en aquesta estratègia de la Fundació per cercar col·laboradors, patrocinadors i mecenes que facin possible i viable el projecte.
El protocol de col·laboració
L’origen de la signatura d’aquest protocol es troba en el que es coneix com “Sol de Miró”. La marca turística “España” va ser creada per l’artista per a l’Estat Espanyol i l’única cosa que va sol·licitar a canvi va ser que l’Estat ajudés a les seves Fundacions. En el moment en què la marca, segons la legislació de propietat intel·lectual, havia de revertir als seus hereus, aquests es van dirigir a l’Administració de l’Estat per intentar seguir l’exemple de l’artista, incloent-hi la tercera fundació recentment creada al voltant de l’artista, la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp. Així, els seus successors van renunciar als drets de la marca a canvi que l’Estat assegurés l’estabilitat financera de les fundacions en la mesura de les seves possibilitats. Aquest va ser l’episodi que va originar el protocol que se signa avui.
El 3 de desembre de 2015 els hereus de Joan Miró varen firmar de forma pública i davant notari la renúncia als drets corresponents en relació al logotip “España”, SOL MIRÓ. En virtut d’aquest acord, i conscient de la importància que té el Mas Miró de Mont-roig, la Secretaria d’Estat de Turisme esdevindrà Patró nat de la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp i es compromet al seu impuls, manteniment i promoció mitjançant la signatura d’aquest protocol de col·laboració. Aquest marc de col·laboració serà objecte d’acords específics que es concretaran en projectes d’actuació concrets. La col·laboració es centrarà prioritàriament en la millora i rehabilitació dels diferents espais de Mas Miró, així com en la promoció de l’activitat de la Fundació. La duració del conveni és de 2 anys, prorrogables fins a un màxim de 3 addicionals.
Creat l’any 1983, el Sol de Miró es va introduir l’any següent en les campanyes de Turespaña com a imatge corporativa del turisme espanyol, convertint-se posteriorment en un referent mundial. Encara manté en l’actualitat tota la seva força.
Rehabilitació i obertura
El passat mes de març van començar les obres de conservació i rehabilitació en diferents espais del Mas Miró, obres essencials pel manteniment dels edificis i un primer pas per a la seva futura obertura. Destaca la rehabilitació de l’espai del taller de l’artista, així com la rehabilitació d’un dels espais annexes, el qual anirà destinat a l’acollida de visitants.
Tot i que el calendari avança més lentament del que estava previst, el projecte s’ha pogut replantejar, de manera que es treballa amb l’objectiu de poder obrir en diferents fases els diversos espais. D’aquesta forma, no serà necessari esperar més temps per començar a gaudir d’aquest lloc absolutament icònic dins de l’obra i la vida de Joan Miró.
El pressupost per aquesta primera fase d’intervenció està a l’entorn dels 400.000 euros, dels quals, 159.000 euros corresponen a una subvenció de la Generalitat, lligada al fet que aquest element està considerat un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Es preveu que el conjunt d’actuacions d’aquesta fase finalitzi a finals d’aquest any. Aquesta intervenció condicionarà l’obertura de portes al públic. Una primera fase de visites guiades i concertades s’inaugurarà el 20 d’abril de 2018.
La importància de Mas Miró, origen i inspiració de tota l’obra de Miró, no només recau en la casa, sinó també en el paisatge; per això es treballa en la recuperació de l’essència de tot l’indret i la seva activitat, de manera que les terres que envolten la masia tornen a ser conreades sota els paràmetres d’una agricultura ecològica i respectuosa amb el medi ambient.
“Mallorca, Barcelona i Mont-roig han configurat la meva personalitat. D’aquest triangle va néixer el meu art”. L’obertura de Mas Miró posarà en relleu la importància d’aquesta masia i de l’entorn de Mont-roig en la vida i la creació artística de Joan Miró i completarà el triangle essencial sobre l’artista, format per la Fundació Joan Miró de Barcelona i la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca.